Nieuws

Bever gezien bij Maxisterrein, ottersporen op Strandeiland!

Stadsecologen voorspelden al langer dat er bevers en otters in aantocht zouden zijn in Amsterdam. Afgelopen zomer werd er een bever gezien tussen het Maxisterrein en Muiden, en op het IJburgse Strandeiland zijn er ottersporen waargenomen. 

Eind juni kreeg stadsecoloog Geert Timmermans via via een filmpje opgestuurd. Twee meiden hadden op de Maxisweg een overstekende bever gefilmd. “Ze vroegen zich af of het echt een bever was en of dat bijzonder is. Ja, dat is bijzonder.” 
Samen met bevriende ecoloog Edo Goverse zocht Geert de plek op. “We zagen duidelijk een wildspoor, een wissel, waar hij had gelopen. Ook vonden we afgeknaagde takken. We hebben nachtcamera’s in de struiken gezet en een paar weken later hadden we de bever op beeld, op twee verschillende plekken.” Het wordt nog onderzocht of het om één bever gaat of om meerdere. 

Geert vermoedt dat de bevers uit Flevoland zijn komen overzwemmen. “Daar zit een kolonie, direct na de Hollandse Brug aan je linkerhand. Vanaf daar is het hemelsbreed misschien 200 of 300 meter zwemmen naar de overkant.” In het verleden werden er ook al bevers op Amsterdams grondgebied gesignaleerd: in 1996 is er een op video gezet bij het jachthaventje bij de Diemer Vijfhoek. Ook zijn er weleens knaagsporen gevonden langs de Diem. “Maar nu begint het serieus te worden,” meent Geert. 

De stadsecoloog voorspelde al langer dat bevers en otters binnen tien jaar Amsterdam zouden koloniseren. Van de otter zijn afgelopen zomer voor het eerst loopsporen gezien op het Strandeiland op IJburg, maar dit dier is nog niet op camera vastgelegd. Ook deze otter komt mogelijk uit Flevoland, waar in 1991 bevers ontsnapten uit Natuurpark Lelystad. Maar het is ook mogelijk dat hij via het Naardermeer is gekomen, waar geregeld otters worden gezien en waar afgelopen voorjaar ook otters werden geboren. 
Zowel de otter als de bever was ooit uitgestorven in Nederland. Beide soorten zijn nu via een herintroductieprogramma weer terug in ons land. Otters werden in 2002 uit Oost-Europa gehaald en uitgezet in de Weerribben-Wieden, bevers werden in 1988 geherintroduceerd in de Biesbosch en op enkele andere plekken. 

Bevers kunnen schade veroorzaken door de bomen die ze omknagen, maar vooral door het graven van burchten in dijken en kaden. Om die reden wil Geert onderzoeken of de ‘Amsterdamse’ bevers gezenderd kunnen worden. Vervolgens wil hij een protocol opstellen voor wat er moet gebeuren als zo’n bever naar een polder gaat waar het beschadigen van dijken risicovol kan zijn.

Foto: Geert Timmermans & Edo Goverse, 5 juli 2021