Nieuws

‘Betondorp is logistiek makkelijk’

Als je de hal binnenstapt ruik je het al. Hier wordt gekookt. Peter staat op het punt op vakantie te gaan en zijn verse groentesoep moet mee.

Hij houdt ook veel van lezen, dat gebeurt vooral aan tafel. Nu liggen er boeken over Frankrijk (vakantiebestemming) maar dat kon net zo goed zijn Gerard Reve-verzameling zijn. Ook een Betondorper. Peter, geboren en getogen Amsterdammer, verhuisde zeven jaar geleden naar deze buurt.

“Het is een ouwelullenbuurt. Maar daar heb ik verder niet zo gek veel mee te maken. Ik ben vaak in Almere, bij mijn vriendin.” Het is een latrelatie. “De bus stopt bijna voor de deur en ik ben in twintig minuten daar.” De tram vanaf de Middenweg brengt Peter in een kwartier in de stad. “Betondorp is logistiek makkelijk.”

Hij koos de woning vanwege tuin, maar eigenlijk is het allemaal – woonkamer, keuken, slaapkamer – net te klein. “Het is verder prima uit te houden in m’n eentje.”

Wat dus een makke is: Peter verzamelt. “Ik kan moeilijk dingen wegdoen.” In de woonkamer staat maar een kwart van z’n totale collectie boeken. De rest vind je in een joekel van een kast bij de vriendin in Almere. Gniffelend: “Die moest ze erbij nemen.”
Over het interieur, dat zie je, is heus wel nagedacht. Bordeauxrood behang met bijpassende gordijnen. Antiek hier en daar. “Ik kijk graag in meubelzaken.” Toch komt tachtig procent van de inrichting via marktplaats. “Ik vind het leuk om mooie dingen op de kop te tikken.” Er zijn ook een paar erfstukken, en bij nader inzien veel klokken. “De enige die het doet is dat domme wekkertje in de slaapkamer.”

Dan: “Ik hou eigenlijk wel van strak, maar dan zou ik veel weg moeten doen. Daar heb ook een hekel aan.”

Peter (73)
Type woning: benedenwoning, Betondorp
Woonoppervlak: 50 m2
Fijnste plek: aan tafel

Binnenkijken bij een buur
In Oost is het veelzijdig wonen. Vinex-, volks- en waterbuurten lopen hier kriskras door elkaar. De mensen vinden dat nog leuk ook. Maar hoe wonen zij? In Leef! enkele portretten. Lees meer delen uit de serie.

De voortuin, ‘samen met de achtertuin groter dan mijn hele woning bij elkaar.’
De voortuin, ‘samen met de achtertuin groter dan mijn hele woning bij elkaar.’