Nieuws

Bedrijven in de race om sportevenementen ondanks corona mogelijk te maken

Amsterdammers voelen het maar al te goed. De coronatijd kabbelt verder en avondjes uit staan op een laag pitje. Geen wedstrijd bijwonen in het stadion en niet een avond losgaan in een van de mooie clubs. Als we het nieuws moeten geloven zitten we ondanks een veelbelovend vaccin de komende tijd nog steeds vast aan maatregelen. Bovendien is het niet uit te sluiten dat er in de toekomst weer iets als een virus ons kan overvallen. Moeten we dan weer voor een lange tijd uitstapjes missen, of hebben we geleerd van nu en kunnen we dat anders doen?

Onder de naam Small Business Innovation Research is er vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een oproep gedaan naar bedrijven om met initiatieven te komen om binnen en buiten sportevenementen weer op een verantwoorde manier mogelijk te maken voor publiek. De race is sinds juli 2020 bezig en de eerste fase al gepasseerd, waarbij de bedrijven de haalbaarheid van hun project moesten aantonen. In de volgende fase ontwikkelen de twee overgebleven bedrijven (met een budget van 175.000 euro) een prototype van hun voorstel.

Een van deze bedrijven is ECsens, dat samen met een Amsterdamse softwareontwikkelaar een real-time corona-testsysteem ontwikkelt. Het bestellen van een ticket voor een evenement wordt niet veel anders, maar er wordt een stap toegevoegd aan het bestelproces. Je bestelt een ticket voor het evenement waarin je geïnteresseerd bent, maar ontvangt het ticket nog niet. Eerst moet er een app gedownload worden waarmee je een afspraak kunt maken met een testfaciliteit. De test duurt een minuut en het resultaat van deze test wordt vervolgens gekoppeld aan een code in de app. Bij een negatieve uitslag ontvang je je ticket, bij een positieve uitslag krijg je je geld terug en wordt er contact met je opgenomen door de GGD. ECsens levert de apparatuur en Close ontwikkelt de app. Naast deze toepassing liggen er nog meer ideeën klaar. Zo wordt er gekeken naar de toepassing van de app in het gefaseerd in- en uitstromen van publiek of het gericht sturen van een bericht naar een deel van het publiek dat zich niet aan de regels houdt.

Er zijn dus plannen onderweg. Hopelijk kan het Amsterdamse publiek dankzij dit soort initiatieven weer snel in grote aantallen hun geliefde Arena, Carré of Melkweg bezoeken.

Door Linda Rikkert

Foto (Frank Peeters): Amsterdam ArenA