Nieuws

Aziatische olifanten verwelkomen nieuwkomer in Artis

Onlangs kreeg het olifantenverblijf in Artis er een vijfde bewoner bij. Na het eerste slurfcontact werd de 20-jarige bul omsingeld door drie nieuwsgierige soortgenoten. Het 3 jaar oude jonge mannetje van de kudde hield nog wat afstand. 
 
Olifantenkuddes bestaan uit koeien en hun jongen. De oudste koe, de matriarch, leidt de groep. De kuddes zijn hechte familiegroepen, waarin het grootbrengen van jongen belangrijk is voor het sociale welzijn. De bullen vertrekken rond hun pubertijd. Ze leven dan als vrijgezel of in kleine mannengroepen en voegen zich alleen bij een kudde om te paren. 
 
De uit het Dierenrijk in Mierlo afkomstige bul is geliefd om zijn sociale en kalme karakter. Komende tijd zal hij bij de kudde verblijven. Hij is gekoppeld aan de jongste koe van 7 jaar om voor haar eerste nakomeling te zorgen. De uitwisseling is op aanbeveling van het Europese soortbehoudsprogramma (EEP) van de Aziatische olifant. Diergaarde Blijdorp is de coördinator van het stamboek.
 
Voor het jonge mannetje in Artis is de komst van de bul een sociale verrijking. Hij drinkt steeds minder bij zijn moeder en wordt zelfstandiger. Vaak worden jonge bullen onder begeleiding van een oudere soortgenoot opgenomen in een mannengroep.

Foto ARTIS – Ronald van Weeren