Nieuws

Artificial Intelligence vanuit Science Park: ‘We hebben genoeg slimme mensen’

Science Park gaat de komende jaren flink uitpakken op het gebied van kunstmatige intelligentie of artificial intelligence (AI), het buzzworddat momenteel de wereld over gaat. Volgend jaar start de Universiteit van Amsterdam de bouw van een nieuw complex dat op dit gebied dé hub van Nederland moet gaan worden. Het complex komt dicht bij de bètafaculteit te staan, wordt zo’n 11.000 vierkante meter groot, en zal naar verwachting in 2021 officieel zijn deuren openen. De gemeente is enthousiast – vooral over de geplande samenwerking met start-ups – en heeft onlangs vier miljoen euro toegezegd.

Maarten de Rijke, professor Informatica aan de UvA, is directeur van het net gelanceerde Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI). Dit is nu nog gevestigd in het Informatica Instituut, maar zal straks zijn intrek nemen in het nieuwe complex. Hij is blij met de steun van de gemeente. “Het is een moedige investering van ze, het geeft blijk van een vooruitziende blik.”

Het ICAI biedt plaats aan zogeheten ‘labs’ waarbinnen promovendi, start-ups en grotere bedrijven gaan samenwerken om samen tot slimme AI-oplossingen te komen. Het eerste ICAI-lab is een samenwerking met Ahold Delhaize, bekend van Albert Heijn en Bol.com. In het lab wordt onderzocht hoe beschrijvingen en plaatjes van producten automatisch samengevat en verbeterd kunnen worden, of hoe het productaanbod zo goed mogelijk afgestemd kan worden op lokale weersomstandigheden.

Maar De Rijke denkt ook aan samenwerken met bedrijven uit bijvoorbeeld de voedsel- en landbouwindustrie, of de gezondheidszorg; sectoren die baat kunnen hebben bij slimme apparaten en innovaties. En het hoeven ook echt niet alleen maar UvA-onderzoekers te zijn die er werken, iedereen is welkom.

Het ICAI is straks één van de drie bewoners van de nieuwe AI-hub. Daarnaast wordt een gedeelte gereserveerd voor studenten, en voor het naastgelegen Informatica Instituut. Want het is wel duidelijk dat artificial intelligence hip and happeningis. Waren de studenten vroeger nog op twee handen te tellen, nu loopt het in de honderden per jaar en komen ze alleen nog op uitnodiging een masterstudie binnen. De Rijke: “Ze knallen uit het gebouw”.

“Artificial intelligence voor Nederland, dat is ons doel. Talent aantrekken, opleiden en vasthouden”, stelt De Rijke. “We hebben hier genoeg slimme mensen.” Hij hoopt wel dat ook de landelijke politiek snel zo gaat denken. Want buurlanden als Groot-Brittannië en Frankrijk kondigden kortgeleden miljardeninvesteringen in AI-ontwikkeling aan, terwijl de Nederlandse politiek zich stil lijkt te houden. “We moeten als Nederland het tempo bij zien te houden, en zorgen dat we zelf de spelregels bepalen, niet anderen.”