Nieuws

Architect uit Oost schrijft historische roman: ‘Vanuit mijn slaapkamer keek ik uit op een veertiende-eeuws kasteel’

Harvey Otten schreef een historische roman over een van de laatste echte ridders van Nederland. Op 5 maart signeert hij in IJburg Boeken.

De kiekjes die architect Harvey Otten op zijn telefoon laat zien kunnen bijna niet sterker van elkaar verschillen. Foto´s van zijn zelfbouwhuis op Centrumeiland op IJburg. Een hedendaagse drie-in-één woning met opvallende aluminium kozijnen. En dan, als uit een andere wereld, zijn geboortedorp in Noord-Brabant. Het historische Gemert, waar de geschiedenis op straat ligt. “Vanuit mijn slaapkamer aan het Ridderplein keek ik uit op een veertiende-eeuws kasteel,” zegt Otten. “Pas veel later realiseerde ik me hoe bijzonder dat was.” 
Deze maand publiceerde Otten zijn historische roman Virmundt over een van de bewoners van dat kasteel, de ridder Ambrosius van Virmundt (overleden in 1684). Zaterdagmiddag 5 maart om twee uur signeert hij in IJburg Boeken aan de IJburglaan.

Wie was Ambrosius van Virmundt?
“Hij was ridder in de Duitse orde, en een van de laatste ridders van ons grondgebied. Hij kwam uit een vooraanstaande Zuid-Nederlandse familie. Zijn vader vocht in de Dertigjarige Oorlog, zijn broer was diplomaat voor Duitse vorsten en zijn zus werd bijna heilig verklaard door paus Alexander VIII.” 
“In de zeventiende eeuw waren er grote spanningen tussen katholieken en protestanten en ook de Ottomanen rukten op,” vertelt Otten. “De invloedsfeer van het katholicisme in Europa leek steeds verder af te nemen. Ambrosius van Virmundt verzette zich tegen de neergang van het katholieke geloof. Hij reisde hiervoor stad en land af en deed onder meer Keulen, Brussel, Rome en Wenen aan. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in het kasteel in Gemert. Uiteindelijk kreeg hij voor elkaar dat het Zuid-Nederlandse vorstendom waarover hij regeerde onafhankelijk mocht blijven.”

Otten verdiepte zich uitgebreid in het levensverhaal van de ridder en de tijd waarin die leefde. Toch is Virmundt geen exacte weergave van de werkelijkheid maar een historische roman. “Het lukt niet het gehele levensverhaal van de ridder te achterhalen. Ik heb het daarom aangevuld zoals ik denk dat het gebeurd is.”

“Over de historie van een middeleeuws kasteel als het Muiderslot is veel geschreven. Maar over de geschiedenis van het zuiden van ons land is veel minder bekend. Het is tijd dat deze verhalen ook deel worden van ons collectieve geheugen.”

Heeft iemand die zo van geschiedenis houdt het wel naar de zin op het pas aangelegde Centrumeiland? 
“Natuurlijk, ik ben architect en houd van moderne gebouwen en de mogelijkheden die dit niemandsland brengt. IJburg mist misschien de historie van een dorp als Gemert, maar het krijgt straks ook een gelaagde geschiedenis. Particuliere bouwers en corporaties brengen een eigen verhaal naar de buurt. Sommige gebouwen zullen in de loop van de tijd verdwijnen, andere blijven staan. De tijd zal zijn werk doen.” 

Virmundt, uitgeverij Olivia Media, ISBN 978 9082 457544, €22,50

Door Mariska Jansen