Een kijkje achter de schermen

App voor ouderen: De kracht van herinneringen

Ouderen met dementie weten vaak niet meer wat ze gisteren hebben gegeten of op televisie hebben gezien. Maar ze kunnen nog wel moeiteloos liedjes meezingen uit hun jeugd. De app voor mantelzorgers van dementerende ouderen maakt daar gebruik van. Door liedjes, filmpjes of geluidsfragmenten te downloaden, kunnen partner of kinderen prettige herinneringen losmaken.

Het getrompetter van de olifanten in Artis, het liedje Tearoom Tango van Wim Sonneveld, een filmpje over schoolkinderen in de Tweede Wereldoorlog, zomaar een paar voorbeelden die zijn te downloaden op de app voor mantelzorgers van dementerende ouderen. “Ze vinden het heerlijk om naar liedjes te luisteren of filmpjes te kijken over onderwerpen uit hun vroegere leven,” vertelt Annemarie Bolder, ergotherapeut bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO). “Het roept herinneringen op, ze worden er blij van en ze beginnen er spontaan over te vertellen. Je moet ouderen met dementie niet vragen wat ze gisteren hebben gegeten of op televisie hebben gezien. Dat weten ze niet meer. Maar het liedje You are the sunshine, zingen ze moeiteloos mee.”

Bolder en haar collega Trudi Nooij, verzorgende in het Flevohuis en activiteitenbegeleider in De Kraaipan (twee ZGAO-locaties) vroegen zich al langer af hoe je als mantelzorger op een prettige manier contact kunt hebben met de oudere met dementie. Bolder kent de verzuchting van partner of kinderen: wat kan ik met mijn echtgenoot of ouder doen? Wat kunnen we nog samen beleven? “Veel familieleden worstelen daarmee. Ze bezoeken op zondagmiddag hun partner of ouder in het verpleeghuis, maar weten na een kwartier al niet meer waar ze het over moeten hebben. Dat is uitermate frustrerend.”

Elfstedentocht uit 1963
Bolder en Nooij ontwikkelden afgelopen jaar, samen met ontwikkelaar Joop Veken, een app waarmee mantelzorgers samen met de oudere positieve herinneringen kunnen ophalen. Ze kunnen daar vervolgens samen over praten of er plezier aan beleven. Nooij: “Neem als voorbeeld de dierengeluiden uit Artis. Het kan dan gebeuren dat ouderen spontaan beginnen te vertellen over hun bezoekjes aan Artis tijdens hun jeugd. Vaak hoor je als kind dan verhalen van je vader of moeder, die ze je nooit eerder hebben verteld. Dat zijn mooie momenten om samen te delen.”

Bolder reageert: “Vergelijk het met de herinneringen die je met je vrienden ophaalt van alle heerlijke zomervakanties die jullie samen hebben beleefd. Dat zijn vaak de leukste avondjes. Het delen van die herinneringen geeft je namelijk een goed gevoel. Je wordt er blij van.”

Dat is ook de bedoeling van de app, vervolgt ze. “We hebben de app niet bedacht om dementerende ouderen lastig te vallen met allerlei feitjes uit hun verleden. Dat heeft geen zin en is alleen maar frustrerend. We willen vooral dat mantelzorger en oudere samen fijne momenten kunnen beleven. Als je even niet meer weet wat je met je vader kunt bepraten, dan laat je op de app wat filmbeelden van de Elfstedentocht uit 1963 zien. Of je laat een mooi liedje horen van Doris Day. Moet je eens kijken hoe je vader daarop reageert!”

De app van Bolder en Nooij is vooralsnog alleen beschikbaar voor Android-toestellen.

Serie: Een kijkje achter de schermen in Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Lees hier de andere verhalen van bewoners, medewerkers, vrijwilligers en acitiviteiten bij ZGAO.
-advertorial-