Nieuws

ANNIEVERSARY

Op 20 mei is het honderd jaar geleden dat Annie M.G. Schmidt geboren werd. Op het Zeeburgereiland (de toekomstige locatie van het Annie M.G. Schmidt Huis) wordt daarom van 20 t/m 22 mei een feestelijk theaterweekend georganiseerd. Er is toneel, muziek, film en locatietheater – alles gebaseerd op het oeuvre en gedachtegoed van de legendarische schrijfster.

Het terrein van Waaidorp wordt voor de gelegenheid getransformeerd tot een heus dorp. Frits Ferres, projectleider van het Annie M.G. Schmidt Huis, is er al maanden mee bezig. “Er komen drie compleet ingerichte theaterwagens te staan. Daarin zullen unieke voorstellingen en concerten plaatsvinden die speciaal voor de gelegenheid zijn geproduceerd.”

 

Middelpunt van het dorp – Ferres vindt dat heel bijzonder – is de transparante, opblaasbare kerk van de spelende filosoof Frank Los. “Hij noemt zichzelf voortganger. Die term had Annie, nota bene dochter van een dominee, bij wijze van spreken zelf kunnen bedenken. Hij gaat voor in een hilarische dienst. Dat moet buitengewoon geestig worden.”

 

Op vrijdagavond draait DJ Annie MG Beat (“die bestond echt al”) en is er Upload Annie. In restaurant Praq is op zaterdagavond een diner amusant, met als toetje Ja Zuster, Nee Zuster in de legendarische meezingbioscoop.

 

Verspreid over het weekend vinden er zo’n twintig acts plaats. Bijna allemaal uitgevoerd door jong, aanstormend theatertalent. “Ik vind het enorm leuk dat ook die jonge mensen allemaal het werk van Annie kennen. Hun voorstellingen zijn geïnspireerd op haar verhalen, maar met een knipoog naar de huidige tijd. Zo speelt acteur Jan Hoek (dus niet de voormalig wethouder) Jip uit de verhalen van Jip en Janneke, maar dan alsof hij vijftig is en gaat scheiden van Janneke. “Het tegendraadse van Annie komt dit weekend helemaal terug.”

 

Anna Maria Geertruida Schmidt (1911–1995) schreef gedichten, versjes, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama. Ze werd in Nederland vooral beroemd door haar kinderboeken zoals Het schaap Veronica, Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Abeltje. Dikkertje Dap en beertje Pippeloentje waren hoofdpersonen in gedichten die door half Nederland uit het hoofd konden worden opgezegd. Het werk van de voormalige bibliothecaresse en archivaris bij dagblad Het Parool behoort tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland.

 

Annieversary

Overdag voor iedereen vanaf 4 jaar, ’s avonds voor bezoekers vanaf 16 jaar.

Een kaartje voor een voorstelling kost €5 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen. Er is ook een strippenkaart verkrijgbaar. Zie voor meer informatie: www.waaidorp.nl

Waaidorp: IJdijk 8, Zeeburgereiland