Nieuws

Amsterdamse boa’s mogen van Halsema binnenkort hoofddoek dragen

Begin deze week kwam een eind aan jaren politiek getouwtrek in Amsterdam. Burgemeester Halsema staat op korte termijn toe dat boa’s een hoofddoek dragen. Dit geldt ook voor andere vormen die een uiting zijn van een religie. Het besluit komt voort uit een motie die Denk eind 2021 indiende.

Halsema is ervan overtuigd dat boa’s ook met hoofdoek of vergelijkbare religieuze kleding hun werk professioneel en neutraal kunnen doen. Voor ambtenaren op andere posities zijn uitingen van religies zonder problemen al jaren gemeengoed. 

In de Amsterdamse politiek en bij de boa-vakbond stuit het besluit op weerstand. De VVD en SP zijn verbaasd dat religieuze uitingen zullen worden toegestaan bij de brandweer, handhavers en toezicht. De SP vindt dat de staat neutraal moet zijn, de VVD is tegen het dragen van religieuze kleding om neutraliteit te benadrukken en vindt dat een uniform daarvoor is bedoeld. Volgens JA21willen Amsterdammers geen boa’s met zichtbare uitingen van hun religie. 

PvdA en CDA steunen het besluit. Neutraliteit wordt volgens de PvdA bepaald door het handelen. Het CDA ziet graag dat boa’s de vrijheid hebben om keppeltjes, hoofddoeken of kruizen te dragen.

De boa-vakbond wil landelijke afspraken. Kledingvoorschriften voor boa’s per gemeente bepalen zou verwarrend zijn. De bond is erop tegen dat boa’s religieuze uitingen mogen dragen. Het uniform moet neutraliteit uitstralen. Een beboete burger kan die anders betwisten en het idee krijgen als enige te worden gepakt. Ook geldt in Nederland een scheiding tussen kerk en staat.

Mogelijk draait Den Haag het Amsterdamse besluit binnenkort terug. Hoewel het College voor de Rechten van de Mens positief adviseert over het dragen van religieuze kledingstukken voor boa’s omdat een verbod hierop stigmatiserend werkt, stelt demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz dat uniforms van boa’s net zo neutraal moeten zijn als die van de politie. PVV-leider Geert Wilders pleit voor een wettelijk verbod op religieuze uitingen van boa’s. Overigens is het dragen van bepaalde religieuze kledingstukken in Australië, Canada, Groot-Brittannië, Ierland, Nieuw-Zeeland en sommige Amerikaanse staten al toegestaan.