Sport

Amsterdam Tigers versus Eindhoven Kemphanen: 5 – 2 = 6

Na de minimale winst 2-3 winst in overtime op de Red Eagles zaterdagavond, was door dit bedroevende resultaat veel zorg over de thuiswedstrijd tegen de Eindhoven Kemphanen. Het bleek storm in een glas water. De Tigers rekenden af met het recente verleden en eindigden ruim in de plus. Helaas leed de club ook een zwaar verlies. Volkomen onverwacht overleed de moeder van twee spelers in de jeugddivisie. Zij was een zeer gewaardeerde hulp in de bench.

Na een indrukwekkende minuut stilte neemt Eindhoven het initiatief in een fysiek gespeelde wedstrijd met vurige, soms explosieve momenten. De Tigers bieden stevig tegengas en komen in de 18e minuut tijdens een powerplay voor de Hanen met een tegenaanval die Samu Poutanen en Stef Overweg voorbereiden en Alexander Karol succesvol afrondt, 1-0.

Eindhoven begint zeer gedreven aan de tweede periode en gijzelt de Tigers minutenlang in hun thuisvak. Als de druk is afgenomen, slaan de Hanen plotseling uit het niets toe, 1-1. De gelijkmaker van de stand is eveneens de gangmaker van een toch al enerverende partij, gaandeweg worden van beide ploegen meer spelers tijdelijk ondergebracht op de strafbanken. Binnen een krappe minuut schuiven drie Hanen en een Tiger aan. Calvin Pohlman gebruikt de Amsterdamse powerplay om orde op zaken te stellen en krijgt daarbij hulp van Tobias Kathan en Alexander Karol, 2-1. Met nog steeds een man meer op het ijs, volgt nummer drie na een voorzet van Lance van Duin aan Billy Grapperhaus.

Om schaatsverkeer richting het zuiden sneller af te handelen openen Alexander Karol en Alberts Kirsons een extra rijbaan naar Eindhoven, waar Stef Overweg als eerste gebruik van maakt: 4-1. Michael Mackie Kwist schaatst dezelfde kant op en neemt de puck mee voor Ryan Kölgen, 5-1. De Hanen sluiten de nieuwe route hermetisch af en kiezen voor een alternatieve verbinding met Amsterdams doelgebied, 5-2.

De wedstrijd lijkt zijn hoogtepunt voorbij in de derde periode. De gasten zoeken de weg naar huis en de Tigers missen kansen. De tijd gaat gestaag voorbij tot, met nog bijna twee minuten op de klok, twee Amsterdamse spelers wegens interference en high sticking van het veld worden gestuurd. Samu Poutanen zet in de hoogste versnelling koers op de goal van de Hanen, mist op een haar na, breekt met een euforisch thuispubliek aan zijn zijde opnieuw uit en heeft dit keer wel prijs, 6-2. De overige 25 seconden speeltijd slagen de drie Tigers erin vijf Hanen op veilige afstand te houden.

Een weekend dat dramatisch begon in Den Bosch kreeg thuis een goed einde. Met de ontknoping van het seizoen in zicht is het een geruststellende gedachte dat de Tigers de lucht hebben geklaard. Aanstaande zaterdag neemt de koploper van de competitie in de Jaap Edenhal tegen de Zoetermeer Panters de volgende hobbel.

Foto Yolanda Simarro