Sport

Amsterdam Tigers nieuwe koploper!

Na zeven overwinningen op rij hadden de Amsterdam Tigers alleen nog de Zoetermeer Panters en OG Capitals boven zich staan. De inzet van de wedstrijd in Leeuwarden afgelopen zaterdag was daarom hoog. Zoetermeer verloor de avond daarvoor van Eindhoven, waardoor de Tigers bij winst in reguliere tijd de nieuwe koploper zijn. De uitbundige, met een supportersbus meegereisde Amsterdamse aanhang was in de Elfstedenhal getuige van een schitterend ijsspektakel.

Ondanks hevig verzet van de Tigers leiden de Capitals de wedstrijd in de eerste periode. Met succes rukken ze op naar het Amsterdams doelgebied, 1-0. Een krappe tien minuten later verkent Samu Poutanen het Leeuwarder thuisvak en rondt Alexander Karol af met de gelijkmaker, 1-1.

Na de rust beleven de Tigers zware momenten tijdens een dubbele powerplay voor de thuisploeg. Ze overleven het zonder kleerscheuren. Als hun vijfde man terugkeert op het ijs, draaien de rollen om en spelen de Tigers met twee man meer. De Capitals leiden wel schade. Tobias Kathan en Alexander Karol doen het voorbereidende werk en Samu Poutanen neemt het beslissende schot, 1-2. Laatstgenoemde baant zich na de face-off opnieuw een weg naar het aanvalsvak en maakt daar de weg vrij voor Tobias Kathan, 1-3.

Voor de in de eerste periode sterkere Capitals krijgt de partij een dramatische wending. Amper bekomen van twee rake dreunen ligt de puck door toedoen van Alberts Kirsons voor de vierde keer in hun goal. Alexander Karol is de helpende hand. De buffer van drie punten voorsprong maakt alles goed en het scanderende Amsterdamse publiek rekent zich al rijk door vooruit te blikken op een eerste plaats op de lijst. Voor de wedstrijd had vrijwel niemand deze voorspoed verwacht en was zestig minuten bittere strijd het uitgangspunt. 

Terwijl Leeuwarden in de derde periode het spoor bijster raakt, draait Amsterdam op volle kracht. Tijdens een powerplay scoort Nijs Hille met bijdragen van Alberts Kirsons en Samu Poutanen de vijfde goal. Het zesde punt komt van Stef Overweg die de puck krijgt aangereikt van Rocco van Hoorn. Nummer zeven komt voort uit een soloactie van Jake White, die even later samen met Alexandar Makarin forward Ryan Kölgen gelegenheid geeft de avond feestelijk af te sluiten met de 1-8.

Zonder twijfel speelde Amsterdam een van de beste, zo niet de beste wedstrijd van dit seizoen. Daardoor staan ze voorlopig op de eerste plaats. Beide laten zien dat coach en oud-teamgenoot John Versteeg de regie goed in handen heeft. Volgende week nemen de Tigers het thuis op tegen Gijs HEPRO Groningen. Zaterdag 9 december spelen ze in IJssportcentrum Eindhoven tegen de Kemphanen. Ook naar deze wedstrijd rijdt een supportersbus. Wordt vervolgd.