Sport

Amsterdam Tigers gaandeweg baas in eigen huis

Tijdens hun eerste thuiswedstrijd van het seizoen kruisten de Tigers hun degens met de Dordrecht Lions. Vorig jaar bleef Amsterdam de Lions ruim voor en waren ze ook in de kwartfinale de sterkste partij. De Tigers sloten een week geleden de openingswedstrijd tegen de Zoetermeer Panters af met verlies. Dordrecht daarentegen boekte winst op Den Bosch.

De halflege tribunes bij aanvang van de wedstrijd wekken de schijn dat het publiek de weg naar de Jaap Edenhal nog niet weet te vinden. De Tigers lijken verdwaald op het ijs en incasseren na 23 seconden een goal. De gasten hebben amper gelegenheid daarvan te genieten, net geen twintig tellen later reageert nieuwkomer Alberts Kirsons voor Amsterdam met een tegenpunt, 1-1. Vlak voor vier minuten speeltijd is het bijna opnieuw prijs voor de thuisploeg.

Terwijl de Jaap Edenhal alsnog volstroomt, veranderen de cijfers op het bord. Ditmaal deelt Tiger Samu Poutanen tijdens een powerplay de eerste stoot uit met de 2-1. Daarna lijkt de rek eruit bij Amsterdam en heeft hun defence de handen vol aan Dordtse forwards die steeds akelig dicht bij het doel komen. Het uitstekende keepen van goalie Jaimy Missler redt de Tigers uit benarde posities en voorkomt schade. Ook de Dordtse doelman behoedt zijn team voor ellende.

Kort na het ingaan van de twaalfde minuut spelen beide partijen met meer temperament en zijn kleine opstootjes het grootste spektakel in een wedstrijd die niet meer wil vlotten. Tot de rust blijven de cijfers onveranderd, al worden de laatste minuten bepaald door de Lions.

De tweede periode begint als een kat en muisspel waarin onduidelijk is wie welke rol vervult. De Tigers doorbreken de impasse met een raak schot van Calvin Pohlman, 3-1. Dordrecht is de Amsterdamse verdediging een paar keer te vlug af en sleept daar een krappe minuut later een tweede punt uit, 3-2. In de omgeving van het Dordtse doel wordt het niet echt spannend tot de Tigers de wedstrijd meer naar zich toetrekken en Luca van der Genugten het vierde punt binnenhaalt.

Beide teams gaan na de tweede onderbreking in een hogere versnelling. De vijfde Amsterdamse goal van Samu Poutanen blijkt een breekpunt. De Lions rest weinig anders dan proberen tegenwicht te bieden aan het Amsterdamse overwicht en kan niet voorkomen dat Calvin Pohlman de Amsterdamse missie voltooit met een zesde treffer. Met een eindstand van 6-2 zag een trouwe supporter die er halverwege de wedstrijd niet meer in geloofde zijn voorspelling toch uitkomen. De thuisploeg kwam, zag en overwon, al had het steviger in het zadel kunnen zitten.

De Tigers nemen het morgen, zaterdag 7 oktober, in Geleen op tegen de Smoke Eaters. Een week later staan ze in de Jaap Edenhal tegenover de Nijmegen Devils.