Nieuws

Amsterdam kiest voor GroenLinks-PvdA, landelijk wint de PVV heel dik. Impressie vanuit een buurtcafé

Ondanks dat het geluid uit staat wordt de klaverjasavond in een buurtcafé in Oost overschaduwd door de verkiezingsuitslagen op tv. Als uit de exitpoll blijkt dat Geert Wilders’ PVV op 35 zetels staat, is het even stil aan de tafel van John, Samir, Azad en Rogier. Even later vervolgen ze hun spel en worden de eerste grappen gemaakt.

Vooral Samir en Rogier, beiden stemden PvdA-Groen Links, balen van de voorlopige uitslag. “Heel teleurstellend,” zegt Samir gelaten. “Wilders aan het roer zet de verhoudingen nog meer op scherp.” Rogier ziet het er niet van komen dat Wilders in het torentje gaat zitten. “De kans dat een andere partij met hem gaat regeren lijkt mij nihil.” Hij vreest dat Nederland voorlopig onbestuurbaar is. “Het zal een enorme omweg zijn voordat ze een bocht buiten Wilders om nemen omdat ze eerst hun goede wil moeten tonen. Kan ook zomaar zijn dat we over een jaar weer naar de stembus gaan.” Voor John, hij is een van de bijna tien procent Amsterdammers die PVV stemde, zijn beide punten die Rogier noemt de motivatie voor zijn keuze. “Ik wil op dit moment geen nieuwe regering en denk dat het heel goed voor Nederland is als alles voorlopig stagneert.” Helemaal tevreden is hij niet. “Het klinkt raar uit mijn mond, maar ondanks mijn stem vind ik dat Wilders nu te groot is. Dit had ik nooit verwacht.”

Azad reageert laconiek op de exitpoll. “Als het er echt van komt en ik het land uit moet, vraag ik aan Dilan Yeşilgöz of ik op haar zolder mag schuilen,” zegt hij grijnzend. “Zij is ook van Koerdische afkomst, dus ze helpt mij vast.” Hij wuift zijn woorden weg en haalt zijn schouders op. “Ik houd mij eigenlijk niet bezig met de verkiezingen, mag ook niet stemmen. Volgens mij is het lood om oud ijzer wie hier regeert. Een partij heeft het nooit alleen voor het zeggen, er is altijd tegengas.” Samirs telefoon trilt. Hij kijkt op het scherm en schiet in de lach. “Ongelooflijk, de eerste grappen worden nu al gemaakt.” Op de foto die naar hem is gestuurd staat een traditioneel geklede Marokkaanse man met ingepakte koffer voor de tv, waar Wilders speecht. “Heel flauw, maar wel grappig.” Hij pakt het kaartspel en verdeelt die in vier keer acht kaarten. John maakt troef, Azad verdubbelt het spel. “Meer!, meer!, meer!,” grinniken Rogier en Samir. Het is een knipoog naar een speech die Wilders bij de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 hield.

Eerder op de avond staan mensen in de Muiderkerk in de rij om hun stem uit te brengen. Anna heeft nog steeds geen keuze gemaakt. “Ik twijfel tussen D66, PvdA en Volt. Hun gedachtegoed ligt ook dicht bij elkaar.” Als zij naar het stemhokje gaat, duurt het even voordat ze terug is. “Ik ben er nog steeds niet uit, maar heb uiteindelijk strategisch voor PvdA-Groen Links gekozen.” Latifa was ook van plan strategisch te stemmen. Op het laatst volgde ze toch haar hart en koos voor Volt. “Het kabinet dat ik graag wil komt er toch niet, dus ik ben dicht bij mezelf gebleven. Daarbij kan ook een kleine partij veel voor elkaar krijgen, zeker in de huidige formaties.” Miranda en Thijmen, een jong stel, hebben heel uiteenlopend gestemd. “Je gelooft het vast niet, maar ik heb Partij voor de Dieren gestemd en Thijmen VVD.” Thijmen knikt geamuseerd. “Toch gaat het goed tussen ons, dus wie weet welke formaties in Den Haag straks mogelijk zijn!”

Foto Stembureau Muiderkerk