Nieuws

Amsterdam gaat afval effectiever en duurzamer inzamelen

Amsterdam wil in 2050 een stad zonder afval zijn. Om dit doel te bereiken zet de stad in op het effectiever scheiden en inzamelen van afval.
De komende jaren wordt het aantal ondergrondse containers voor glas en papier stapsgewijs uitgebreid. De papierbakken krijgen bovendien een extra ruime opening voor het inleveren van karton. Daarnaast wordt wijk voor wijk het inzamelen van groente- en tuinafval ingevoerd. In 2021 stopt de inzameling van plastic verpakkingsmateriaal. Het plastic wordt vanaf dan machinaal van het overige huisvuil gescheiden – dat is efficiënter dan het apart in te zamelen en vervolgens te sorteren. De nieuwe containers zijn voorzien van een sensor, zodat de gemeente een seintje krijgt als de bak bijna vol is. 
Het nieuwe afvalbeleid wordt naar verwachting in september van dit jaar definitief vastgesteld. De inspraakprocedure loopt nog tot 24 mei, zie amsterdam.nl/inspraakafval.


Huurverhoging? Doe de huurcheck
In april ontvangen bijna alle huurders een voorstel tot huurverhoging. Klopt die verhoging wel? Is het onderhoud van uw woning goed genoeg? Klopt de afrekening van de servicekosten? Kijk het na op www.wooninfo.nl/huurcheck 
De maximale huurverhoging is dit jaar maar liefst 5,1 procent. Bij een inkomen boven de €43.574 mag de huur zelfs met 6,6 procent omhoog. Woningcorporaties vragen vaak veel minder. De gemiddelde huur voor hun woningen in Amsterdam mag dit jaar met 3,1 procent stijgen. In de vrije sector (huur boven de grens voor de sociale sector, dit jaar € 738) staat in het huurcontract welke verhoging geldt, meestal de inflatie, dit jaar 2,6 procent.
Het voorstel tot verhoging is niet altijd terecht. U kunt bezwaar maken. Meer informatie: www.wooninfo.nl of 020-5230130.
Advertorial