Sport

‘Als je hier binnenstapt, voelt het als Suriname’

De kantine van Real Sranang is groen-wit gekleurd. Wierook en Surinaamse muziek prikkelen mijn zintuigen. “Jij hebt markoesasap nodig, dan blijf je twee dagen wakker!” luidt het dwingende advies aan mijn adres. Ik gehoorzaam. Even later arriveert Virgil Trustfull (35), de praatgrage en goedlachse trainer van de koploper in de vierde klasse zondag. We spreken over zijn trainerschap en over de club.

Hoe kwam je bij Real Sranang terecht?
“Drie jaar terug voetbalde ik nog, bij Arsenal in Zuid, maar ik had geen zin meer. Kort daarna werd ik benaderd door de toenmalige spelersgroep; ze wilden het serieuzer aanpakken. Het bestuur zag me twee veldtrainingen geven en dat gaf genoeg vertrouwen, ik kreeg een contract. We zijn twee keer gepromoveerd en nu gaan we hopelijk naar de derde klasse.”

Wat maakt deze club bijzonder?
“Als je hier binnenstapt, voelt het als Suriname. Alle mensen ademen dat ze het geweldig vinden. Het voelt als thuis. Op zondag zie je veel oud-voetballers en mannen die voor het Surinaamse elftal speelden. Een vaste kern, met onder anderen de vaders van Patrick Kluivert en Urby Emanuelson, is hier wekelijks. Hun ogen glinsteren van trots, als je dat ziet man, dat is priceless. Zij leven toe naar de zondag.”

Omschrijf jezelf eens als trainer?
“Ik ben gewoon de Kleine Generaal. Ik ben de meest relaxte trainer die je kunt hebben. Maar: als je in het veld de kantjes eraf loopt, word ik heel pittig. Dan heb je een paar minuten om jezelf te verbeteren, anders word je gewisseld. We hoeven niet te winnen met mooi voetbal. Je moet alles geven, het draait om resultaat. En niet drinken de avond voor de wedstrijd. Als ik dat merk, zet ik je eruit.”

Wat gebeurt er als jullie kampioen worden?
“Dan gaan we feesten! En je kunt van me aannemen dat dat een paar dagen doorgaat. We moeten alle vier de wedstrijden winnen om kampioen te worden. Dat betekent doorgaan waar we mee bezig zijn: keihard trainen en voetballen vanuit eigen kunnen. Geen dingen doen die je niet kunt en alles geven. We moeten nederig blijven, dan komt het goed. Er zit wel spanning op, zoals afgelopen zondag ook toen we wonnen van Nederhorst. Maar we geloven erin, ook al wil iedereen van ons winnen. Binnenkort spelen we tegen TOG, een mooie derby tegen de buren.”

Vertel eens over je trainersambities?
“Hopelijk kom ik hogerop. En mocht dat met deze mooie club kunnen, dan is dat helemaal prima!”

Door Gijs Lauret

Meer voetbal.