Sport

‘Als ik een goede dag had, kon ik leuk meekomen’

Woensdag 25 oktober speelt tweede divisionist De Dijk voor de KNVB-beker thuis tegen Ajax, een prachtige Amsterdamse derby. Omdat Sportpark Schellingwoude niet aan de veiligheidseisen voldoet, wordt er in Volendam gespeeld. Voor Jeroen Verhoeven, sinds 2016 doelman van De Dijk, is dat bijzonder. Hij stond zeven jaar onder contract bij FC Volendam en vervolgens drie jaar bij Ajax. De reservekeeper speelde drie competitiewedstrijden voor de hoofdmacht en werd tweemaal kampioen (2011, 2012). We praten over de aanstaande bekerkraker. En veel over Ajax.

Hoe kijk je terug op je Ajax-tijd?
“In de jeugd keepte ik al bij Ajax, maar bleek toen niet goed genoeg. Via RKC en Volendam keerde ik terug. Qua prijzen mocht ik niet klagen. Het dertigste landskampioenschap is me het meest bijgebleven. Een ultieme climax, op de laatste speeldag winnen van de directe concurrent (FC Twente, red.). Toen we ons van tevoren omkleedden, begon de Arena te schudden van het geluid. Dat zal ik nooit vergeten. Ik weet alles nog, tot een bepaald moment in de avond tenminste. Verder heb ik ervan genoten om met topspelers te werken, zoals Vertonghen en Eriksen. Ik trainde meestal met de keepers, Maarten Stekelenburg en Kennneth Vermeer. Als ik een goede dag had, kon ik leuk meekomen. Maar die twee hadden altijd een goede dag… Maarten was buitencategorie, daar kon ik niet aan tippen.”

Hoe lang ga je nog door?
“Na dit seizoen ben ik 38 en stop ik. Dan heb ik twintig jaar lang dagelijks getraind. Ik krijg meer pijntjes, herstel steeds moeizamer en stop voordat het helemaal niet meer gaat. Ik wil een indoor speeltuin openen waar jongeren met een beperking kunnen stagelopen en werken. Mijn compagnon houdt zich dan met die jongens bezig, ik doe de organisatie. Kan ik eindelijk iets terugdoen voor de maatschappij, mooi.”

Worden er nog steeds grappen gemaakt over je postuur?
“Ja, veel toeschouwers weten nog wie ik ben en sommigen zingen over pizza of McDonald’s. Ik heb me er nooit iets van aangetrokken. Als ze iets origineels roepen applaudisseer ik wel eens, maar meestal reageer ik er niet op.”

Een bekerwedstrijd tegen Ajax. Hoop je op onderschatting?
“Ja, eigenlijk wel. Wij weten wat we van hen kunnen verwachten, zij weten dat niet van ons. Misschien kunnen we lang standhouden. Dan gaan ze morren bij zo’n topclub en neemt voor hen de druk toe. Jammer dat we niet aan de Schellingwouderdijk kunnen spelen, maar Volendam is een goede oplossing. Daar moeten we niet negatief over doen, maar een feest van maken. Voor veel van onze jongens is het heel speciaal om tegen zo’n grote club te voetballen.”

Hoeveel wordt het?
“Voorspellen doe ik niet, nooit gedaan. De bal is rond en dat is juist het mooie van het spelletje. Als het lang 0-0 blijft, wie weet. Als ze snel scoren is het waarschijnlijk gedaan met ons verzet.”