Nieuws

Allerlei onderhoud rond het Flevoparkbad, en: ‘Dat binnenbad komt er’

Sinds 2023 is Ramon van der Terp vanuit de gemeente Amsterdam locatiecoördinator van het Flevoparkbad, het Zuiderbad en het Brediusbad. Komend jaar staat er veel te gebeuren rond het Flevoparkbad, vertelt hij. Niet alleen worden de warmteketels en een deel van de bestrating vervangen, ook valt de definitieve keuze voor de indeling van het nieuwe binnenbad.

Het is een prachtig bad, midden in het groen van het Flevopark, vindt Van der Terp. “Dat zie je nergens anders. Een van de meest multiculturele in Amsterdam. Mensen van alle windstreken komen hiernaartoe. En vooral veel jeugd. Iedereen is welkom, dat voel je. Dat past bij de visie van de gemeente Amsterdam. We willen dat het bad voor iedereen toegankelijk is.”Tegelijkertijd is het een bad met achterstallig onderhoud. “Dat viel me op toen ik hier vorig jaar kwam werken. Douches die overstromen, muntapparaten die stuk zijn, spiegels die vervangen moeten worden. Maar ook de betegeling rondom de baden. En warmteketels die te oud zijn en aan vervanging toe. Dat pakken we nu aan. Vóór het nieuwe zwemseizoen komen er nieuwe.”

Je spreekt over achterstallig onderhoud. Hoe kan dat?
“De gemeentelijke zwembaden in Amsterdam functioneerden altijd als losstaande eilandjes. Sinds vier jaar doen we het anders. We willen leren van elkaars kwaliteiten en laten medewerkers rouleren. Als je te lang op dezelfde plek werkt, zie je sommige dingen niet meer. De mensen die hier de afgelopen jaren werkten, werken nu op andere locaties. En nieuwkomers zoals ik kijken met een frisse blik naar het zwembad. We willen met deze nieuwe aanpak het Flevoparkbad in ere herstellen.”

Er wordt nu hard gewerkt aan de renovatie van het Flevoparkbad.
“We vernieuwen dus de warmteketels. De afgelopen weken is de bestrating rond het vijftigmeterbad vervangen. De platen die er lagen waren niet meer van deze tijd, lagen schots en scheef door elkaar, met zelfs hoogteverschillen waardoor je kon struikelen. Bovendien moesten we ieder jaar de voegen opnieuw onderhanden nemen. Dat kost veel geld, geld dat je niet aan andere dingen kunt uitgeven.”
“Het liefst had ik ook de bestrating rond het recreatiebad aangepakt, maar dat komt volgend jaar aan de beurt. We hebben een beperkt budget, dus we moeten onze prioriteiten zorgvuldig kiezen.”

En de zwembaden?
“De renovatie daarvan staat voor volgend jaar op de planning. Er komen dan nieuwe vloertegels, de huidige gaan er allemaal uit.” 

Wat kun je vertellen over de plannen voor het binnenbad?
“Allereerst, dat bad kómt er. Het gemeentelijk bestuur heeft haar akkoord daarop gegeven. Dat is supergoed nieuws. Dat betekent dat het Flevoparkbad dan zomers en winters open zal zijn. Ik kan nog niet vertellen hoe de uiteindelijke indeling van het zwembad eruitziet. Wel is het aannemelijk dat het binnenbad een doelgroepenbad krijgt en een vijfentwintigmeter-bad voor zwemlessen.”

En als straks besloten is hoe het binnenbad eruit gaat zien?
“Dan volgt een proces van openbare aanbesteding. En vervolgens de gunning aan het bedrijf dat het beste beantwoordt aan de kwaliteitseisen die wij als gemeente stellen. Dat proces moet nog van start gaan. Ik weet niet wanneer dat is afgerond en wanneer de bouwwerkzaamheden voor het binnenbad kunnen beginnen. Ik hoop zo spoedig mogelijk, want Amsterdam – ook Amsterdam-Oost – heeft zwemwatertekort. We moeten daar snel iets aan doen.”

Op 28 april gaat het zwembad weer open.