Nieuws

Airbnb: Amsterdam-Oost verhuurt zich rijk. Maar hoe houden we het gezellig?

Gaan we dit jaar naar Frankrijk of verhuren we ons huis aan toeristen en gaan we lekker op reis naar Curaçao? Ook in Oost zetten steeds meer mensen hun woning op Airbnb. De Brug zocht uit hoeveel woningen in het stadsdeel op deze site worden aangeboden en geeft tips om de lieve vrede in de buurt te bewaren.

Ruim 2700 tijdelijke vakantiewoningen in Oost op een totaal van meer dan 67.000 woningen. Dat is 4% van het totaal, zal een snelle rekenaar roepen. Maar voordat alle alarmbellen gaan rinkelen: dit zijn alle aanbiedingen op Airbnb in Oost, van fulltime beschikbare illegale hotels tot mensen die hun huis af en toe eens verhuren als ze zelf een weekend weg zijn.

Nico van Gog, de ongekroonde datakoning van Amsterdam, nam Oost op verzoek van de Brug onder de loep (zie kader). “We kunnen de uiteindelijke bezettingsgraad sinds enige tijd niet meer peilen. Airbnb heeft de kalender achter slot en grendel gezet en ze zetten niet meer alle recensies online.”

Toch ratelen de gehate rolkoffertjes langzaam steeds dieper het stadsdeel in. En steeds geldt: hoe dichter bij het centrum hoe meer adressen. Oud-Oost, de Indische Buurt en het Oostelijk Havengebied zijn samen goed voor driekwart van het aanbod. De minste verhuur vindt plaats op IJburg. Die wijk is dan wel weer het duurste voor de toerist.

In zijn groei gaat Oost tot nog toe gelijk op met de stad. De eerste particulier in het Oostelijk Havengebied zette in 2009 als allereerste (!) in Amsterdam zijn appartement online en daarna bleef het lang relatief rustig. Pas in 2014 en 2015 schoot het aanbod op Airbnb de lucht in.

Denk aan de buren
Mocht je overwegen je woning tijdelijk te verhuren, denk dan vooral aan je buren. Een paar tips:
Check gasten als het even kan zelf in, sleutelbedrijfjes en een behulpzame buurman zorgen voor meer afstand en leiden eerder tot onverschilligheid bij de huurder.
Wees relaxed en flexibel over veel zaken, maar niet over herrie in appartement, trappenhuis en balkon. Stel voor de zekerheid een samenscholingsverbod in voor je balkon of tuin. Na tienen geen geklets meer buiten.

En misschien nog wel het allerbelangrijkst: vraag je gasten vooral geen rolkoffer mee te nemen.

Airbnb in Oost: 2.784 listings
●Totaal appartementen op Airbnb in Oost: 2.784
●Aantal appartementen: 2.298
●Aantal kamers: 476
●Gemiddelde prijs voor een appartement: 150–196 euro per nacht
●Gemiddelde prijs voor een private room: 90 euro per nacht
Bron: Nico van Gog, stand juni 2017

Door Pieter-Bas van Wiechen