Sport

AHC IJburg: zorgen om clubhuis

Hockeyclub IJburg heeft potentie en ambitie. In amper drie jaar verwierf de vereniging meer dan zeshonderd leden. Voor nog eens 250 kinderen op de wachtlijst is er eindelijk hoop, nu het tweede veld klaar is en waarschijnlijk per 1 maart bespeeld kan worden. Toch maakt het bestuur zich zorgen. Als de benodigde nutsvoorzieningen (leidingen voor riool, elektriciteit en dergelijke) voor het toekomstige clubhuis niet door het stadsdeel worden aangelegd, moeten alle plannen weer in de wacht.

De voetbal- en hockeyclub delen nu een clubhuis langs het Dick Hilleniuspad in het Diemerpark. Het huurcontract hiervoor loopt deze zomer af. Omdat beide clubs veel te groot zijn geworden voor de beschikbare locatie, krijgen ze elk een eigen kantine. Die voor voetbal komt vlak bij de huidige locatie, waar alle voorzieningen al liggen. Voor AHC IJburg ligt de zaak niet zo eenvoudig. Hun clubhuis zal verrijzen langs het Han Rensenbrinkpad, ten zuiden van het tweede veld. En alle benodigde leidingen moeten daar nog worden aangelegd – gezien de bodem van het park een kostbare en ingewikkelde klus.

Saneringslocatie
Het akkoord van het stadsdeel voor de plannen kwam op tijd vorig jaar, zegt AHC-voorzitter Mundi van Embden. “Maar toen hoorden we eind november ineens van de betrokken ambtenaar van het stadsdeel dat de aanleg van nutsvoorzieningen niet gebudgetteerd was. En dat wij dus daarvoor moeten opdraaien.” Deze kosten kan de club echter niet dragen. Bovendien is het park (als gesaneerde vuilstortplaats) nogal een lastig terrein. “Het bestuur van de club is persoonlijk aansprakelijk voor mogelijke schade. Die verantwoordelijkheid kunnen en willen wij niet op ons nemen. En dat hebben wij per brief ook direct aangegeven.”

Domino-effect
Op die brief kwam nooit een reactie. “We maken ons nu zorgen of er voor 1 maart nog wel een toezegging komt van het stadsdeel. Als de aansluitingen niet zijn geregeld, kunnen wij geen clubhuis realiseren, en dus geen extra leden aannemen. Dan missen we de inkomsten van nieuwe leden waardoor we ook het tweede hockeyveld niet kunnen gaan huren.”

Eind 2012 zag de toekomst er nog zo rooskleurig uit. Een eigen houten clubhuis, pal aan het veld. Warm, gezellig en qua grootte nog onder de normering van de hockeybond. Die stelt namelijk dat je per vijfhonderd leden 300 vierkante meter clubhuis moet bieden. AHC IJburg heeft nu zeshonderd leden.

Plek voor pubers
“Een clubhuis is geen buitenissige wens. Het is een reële wens, na drie jaar.” Van Embden zegt het stellig. “Het hoort bij een volwaardig clublidmaatschap. Dat kunnen we nu niet bieden. Het hoort ook bij goed gastheerschap. Een clubhuis is ook een plek voor de jeugd. Een hang-out voor pubers, en dus een alternatief voor de stad. Het mag toch niet zo zijn dat onze talenten en onze pubers straks overlopen naar andere clubs omdat het daar beter voor elkaar is?”

Hij kijkt voor zich uit. “We sleuren al drie jaar, met hart ziel. Eerst voor een goede accommodatie, toen voor het tweede veld. En nu voor het clubhuis. We hebben er vertrouwen in dat het goed komt. Maar het is wel wrang. Het tweede veld ligt te knipogen. We willen het graag per 1 maart in gebruik nemen en nieuwe jeugdleden aannemen. Maar dan hebben we echt op korte termijn zekerheid van het stadsdeel nodig.”

Lees ook:
Plannen voor clubhuis AHC IJburg (28-10-2012)
Kunstgrasvelden Diemerpark gelegd (24-10-2012)
MF1 Kampioen (01-06-2012)