Sport

AHC IJburg mikt op hockeyvelden in Noord

Afgelopen najaar is door verschillende belanghebbenden (zoals voetbalclub AFC IJburg en hockeyvereniging AHC IJburg, Vrienden van het Diemerpark, buurtbewoners, gemeente- en stadsdeelbestuur) intensief overlegd over de toekomst van het Diemerpark. Hieruit is een gemeenschappelijk advies (‘consentadvies’) voortgekomen, dat in januari is goedgekeurd door het bestuur van stadsdeel Oost. De gemeenteraad zal beslissen over de uitvoering hiervan. Het advies moet zorgen voor bescherming van het natuurschoon, en tegelijkertijd uitbreiding van de voetbal- en hockeyclub mogelijk maken.

Het maakt ons nieuwsgierig naar de toekomstplannen van de hockeyvereniging. De rolluiken bij AHC IJburg zijn dicht; alle trainingen zijn afgelast vanwege de vorst. Binnen zitten Evert Jan de Vries (bestuurslid) en ikzelf. Afgewogen en in heldere bewoordingen zet hij de plannen van zijn club uiteen.

Wat vinden jullie van het consentadvies over het Diemerpark?
“Wij zijn heel tevreden. Mensen die hier hockeyen komen vooral uit IJburg en geven om de natuur. Tegelijkertijd is IJburg een van de kinderrijkste wijken in Nederland, dus veel kinderen willen buiten sporten. Volgens de normering van de Sportraad Amsterdam (adviesorgaan voor sportbeleid, red.) moet de gehele 9 hectare uit het bestemmingsplan worden ingevuld met sport. Vooralsnog wordt maar 60% daarvan gebruikt. We hadden nooit de ambitie een grote hockeyclub te worden. Met 1200 leden zijn we een middelgrote vereniging, maar we hebben nog 600 mensen op de wachtlijst. Die gun je het ook. We willen geen exclusieve club zijn, maar voor iedereen. Wij willen dat iedereen op zijn eigen niveau hier kan hockeyen en meedraaien in het sociale aspect.”

Wat zijn jullie plannen?
“We zullen uitgaan van de plannen van de gemeente. Alles gaat in samenspraak met AFC IJburg, de voetbalclub. We verwachten twee nieuwe hockeyvelden erbij. Om ruimte te besparen zullen we de mogelijkheden van een gezamenlijk clubhuis onderzoeken, want het park is ook belangrijk. Een traditionele hockeyer ziet dat niet meteen zitten. Daarom moeten we ons echt inzetten om samen iets te creëren en goed nadenken hoe we onze verenigingscultuur kunnen behouden.”

Hoelang blijft de wachtlijst nog groeien?
“We zijn al lang in gesprek met de gemeente over het grote tekort aan hockeycapaciteit. We huren nu zelfs velden in Amstelveen voor onze thuiswedstrijden. Ondertussen zijn er, in samenwerking met voetbalclub De Dijk, plannen voor een nieuwe hockeyclub op Sportpark de Weeren in Amsterdam-Noord. Wij hebben gezegd deze nieuwe club te kunnen helpen met hun overcapaciteit totdat wij nieuwe velden hebben. Dat duurt nog enkele jaren en hopelijk zijn de velden in Noord eind 2018 klaar. Het is een uitkomst voor iedereen; we helpen een nieuwe club opstarten en ondervangen een probleem aan de oostkant van Amsterdam. Ik maak me wel zorgen of de velden op tijd speelklaar zijn, want dat duurt al langer dan verwacht.”