passenger terminal amsterdam
Festival

Veel te doen en te zien: Zeehavendagen Amsterdam aan het IJ

Passenger Terminal Amsterdam, de IJhaven en Java-eiland zijn van 27 tot en met 30 juni het middelpunt van de derde editie van Zeehavendagen Amsterdam. Het publiek krijgt dan een kijkje achter de schermen van het havenbedrijfsleven. Het programma telt dit jaar rondleidingen bij bedrijven van IJburg tot IJmond en van Pampus tot de Zeesluis IJmuiden. In Zaanstad is er het jubileumprogramma ter gelegenheid van 50 jaar Zaanstad.

Primeurs deze editie zijn het open huis bij superjachtenbouwer Feadship en de openstelling van de Passenger Terminal Amsterdam (PTA). Niet eerder openden deze bedrijven hun deuren voor algemeen publiek.

Het programma bestaat uit een keur van open schepen – met als blikvanger het immense transportschip de Zr.Ms.Johan de Witt van de Koninklijke Marine –, demonstraties op het water, een banenmarkt en een techniekevenement voor kinderen tot en met de brugklas. Ook zijn er havenrondvaarten en busexcursies naar havenbedrijven die rondleidingen aanbieden. In de IJhaven kunnen bezoekers zeilen, suppen en elektrisch varen. In samenwerking met Vaarplezier worden snuffelcursussen Vaarbewijs A aangeboden.

Op vrijdag 28 juni gaan de deuren van de cruise terminal open voor MBO- en HBO-studenten en werkzoekenden. Aan deze banenmarkt doen meer dan 40 havenbedrijven mee. Trekpleister is ook Stadstrand Jakarta in samenwerking met Hotel Jakarta. Zeehavendagen Amsterdam wordt georganiseerd door Amports. Zie zeehavendagenamsterdam.nl.