Theater Na de Dam: Abayomi
Ieder jaar maakt Plein Theater een voorstelling voor Theater Na de Dam Jong
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien en samen te herdenken. Als theater in Amsterdam Oud-Oost, midden in een buurt vol Joodse geschiedenis, vinden we het belangrijk om mee te doen met het collectief van Theater Na de Dam Jong en herdenken en vieren wij sinds jaar en dag samen met de buurt en de stad.
Abayomi
Wanneer alles om je heen verwoest wordt, mensen verdwijnen, dood en verdriet heerst, niks meer zeker is. Waar haal je dan tóch plezier uit? Hoe kan je je eigen levensenergie, plezier en speelsheid behouden, in tijden van onderdrukking en geweld?
Waar haal je de kracht vandaan om door te gaan, overeind te blijven staan?
Een groep jonge Amsterdammers onderzoekt samen met theatermaker Anemone Oostvriesland (Schweigman&) hoe dat was voor kinderen en jongeren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo gaan ze onder andere in gesprek met Marjan Berk (91jaar) die tijdens de oorlog zelf een kind was. Ze duiken in de verhalen van Amsterdam Oost en de Oosterparkbuurt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze onderzoeken waar zij zelf plezier uit halen op moeilijke momenten.
Inspiratiebron voor de voorstelling is de Abayomi. Een poppetje dat Afrikaanse, tot slaaf gemaakte vrouwen, maakten voor hun kind. Met de Abayomi herinnerden zij hun kinderen aan hun eigen levenskracht, plezier en speelsheid; laat dát niet van je afnemen, wat er ook gebeurt.
Regie: Anemone Oostvriesland
Regieassistentie: Alice Aegerter
Tekst: Anemone Oostvriesland, Alice Aegerter ism de spelers
Spel: Arif Oemar, Anne Jet Zoer, Imme Vermeulen, Jael van Asten, Louisa de Jeu, Elin Hartman, Chloe Longuet, Sieuwe Koppenberg, Lucas van Bemmel
Licht: Esther Love
Productie: Bibi Trompetter
Publiciteit: Elise Vroonhof
Advies: Berith Danse en Andrada Maria Șimo-Mosk
Ooggetuigen: Marjan Berk
Coproductie: Plein Theater en Theater Na de Dam Jong
Mede mogelijk gemaakt door Schweigman&, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost, Fonds voor Cultuurparticipatie, VSB-Fonds en Vaillant Fonds