Rondleiding: Past Disquiet
Elke maand geeft curator Rasha Salti een rondleiding door de tentoonstelling Past Disquiet. De eerstvolgende rondleiding vindt plaats op 12 april om 14.00 uur. Na de rondleiding is er ruimte om vragen te stellen en in gesprek te gaan. Er zullen ook solidariteitsposters uit de collectie van Jan Koperdraat en Toos Koedam beschikbaar zijn om mee naar huis te nemen.
Deze editie van Past Disquiet richt zich ook op de geschiedenis van artistieke solidariteit binnen Nederland, en specifiek in Amsterdam waar veel solidariteitsorganisaties gevestigd waren of een hoofdkantoor hadden. Het onderzoekt hoe internationale bewegingen uit de jaren ’60, ’70 en ’80, zoals de anti-apartheid-, anti-Vietnamoorlog- en Chileense verzetsbewegingen, in verbinding stonden met andere sociale bewegingen. De tentoonstelling viert de creativiteit en de blijvende invloed van deze bewegingen.
Het onderzoek dat aan de basis ligt van Past Disquiet begon bij vier vergeten ‘musea van solidariteit’: International Art Exhibition for Palestine (Libanon, 1978), Museum of Latin American Art in Solidarity with Nicaragua, The International Museum of the Resistance Salvador Allende en Art Contre/Against Apartheid. Deze initiatieven ondersteunden de bevrijdingsstrijd van het Palestijnse volk, de Sandinistische revolutie in Nicaragua, verwierpen de dictatuur van Pinochet in Chili en keerden zich tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Ondanks hun aanzienlijke omvang en impact zijn de getoonde collecties grotendeels vergeten – tot nu.
Kristine Khouri en Rasha Salti volgden het internationale netwerk van solidariteitsbewegingen langs Beiroet, Parijs, Rome, Rabat, Bagdad, Tokio, Venetië, Santiago, Managua en Kaapstad. Zij ontdekten gaandeweg talloze verhalen van kunstenaars die tentoonstellingen organiseerden, ingrepen in de openbare ruimte en een bijzondere museale vorm creëerden om hun idealen te visualiseren en presenteren. Past Disquiet brengt deze verhalen opnieuw aan het licht met foto’s, pamfletten, krantenknipsels, posters, documenten, interviews en video’s.
Naast de tentoonstelling organiseert Framer Framed een publiek programma met lezingen, workshops, filmvertoningen en rondleidingen. Daarbij zal veel aandacht zijn voor de solidariteitsbewegingen van toen en nu. Past Disquiet is een nadrukkelijke herontdekking van collectief artistiek verzet. Het belicht de verbinding tussen culturele praktijk en politieke actie en laat zien hoe deze kruising tot op de dag van vandaag solidariteit blijft inspireren.