Plein Theater
Theater

Blaka Lola ‘De Muze’

In de late jaren zeventig liep over de Amsterdamse wallen een oudere zwarte prostituee rond. Achter de hand fluisterde men haar naam: Blaka lola. Als ze merkte dat ze werd aangegaapt en nagestaard begon ze onbedaarlijk te schelden.

Eens was Blaka Lola een begrip; iedereen kende haar. Blaka Lola was de eerste Surinaamse vrouw op de wallen in Amsterdam.

De Surinaamse acteur en theatermaker Frank Wijdenbosch raakte gegrepen door het leven van deze vrouw, wie was zij? Hoe heeft ze zich gehandhaafd in haar wereld? Waarvan heeft zij gedroomd? Wat heeft ze bereikt? Was zij Surinaams of Nederlands? Of was ze geen van beide. Heeft zij zich aangepast of heeft ze haar omgeving veranderd?

Op zaterdag 22 juni speelt/verteld Frank Wijdenbosch samen met Gilda Danaragh, Cheryl Vliet en Nathalie Emanuels een dag uit het leven van Blaka Lola. Half biografisch, half fictief.

Blaka Lola =

Nicoliena E.C. Sant op 20 juli 1909

Later getrouwd met Geeszink

Overleden 28 april 1990

Plein Theater maand voor Keti Koti
De Keti Koti maand vindt jaarlijks plaats in de maand juni in de aanloop naar Keti Koti op 1 juli. Deze maand staat in het teken van herdenken en bezinnen rondom het slavernijverleden van Nederland en de doorwerkingen daarvan vandaag de dag.

Als Plein Theater in Amsterdam Oost, gelegen naast het Oosterpark en het Nationaal monument Slavernijverleden, staan we bijzonder stil bij dit moment en bij deze maand. Daarom organiseren we in de maand juni diverse activiteiten rondom onderwerpen die raken aan het slavernijverleden en kolonialisme, gecureerd door Peggy Burke en Berith Danse.

Daarbij kun je heerlijk Surinaams bij ons eten! Ons Eetlokaal naast het theater is elke donderdag t/m zondag geopend vanaf 18:00 en bij vroege activiteiten minstens een uur voorafgaand aan de activiteit. Peggy staat in de keuken en maakt speciaal voor de Keti Koti maand elke week een afwisselend Surinaamse special. Moksi – alesi’s, Heri – Heri, Griet Bana Soep, Pindasoep met Tom Tom en als klapper op de vuurpijl Pom & Pastei (& Paramaribop) op de laatste donderdag van de maand.

Genre: spel/vertelavond
Line up: Frank Wijdenbosch, Gilda Danaragh, Cheryl Vliet, Nathalie Emanuels
Open: 20:00 – 21:00 hrs
Tickets: € 10 + consumptiemunt / Regulier: €10 | Stadspas Groene Stip: €4,50 | Combiticket Voorstelling + Dagspecial: €25 / €19,50 | Prijzen zijn inclusief een welkomstdrankje