Nieuws

Actie: IJburg LIKES groen

Er is veel blauw op IJburg. Het vele water is één van de pluspunten. Het groen is vaak nog jong en klein en valt weinig op. Boerderij op IJburg start daarom de actie IJburg LIKES groen. Bovenop de Boerderij op Rieteiland-Oost komt een groen dak.

Robert Borghuis, één van de initiatiefnemers van de boerderij en de actie: “IJburg heeft veel meer groen nodig. Dat hoor je bewoners vaak zeggen. Onze Boerderij draagt bij aan de beleving van de natuur, maar we gaan nu ook natuur maken. Dat doen we met een groen dak, bovenop de boerderij.”

Groene daken worden steeds vaker aangelegd. Het zijn pareltjes van flora en fauna. Boris en Wendy die aan de Nico Jessekade wonen, hebben onlangs hun dak met sedumplantjes laten bedekken. Boris: “Het ziet er mooi uit, het is goed voor de biodiversiteit op IJburg, het zuivert de lucht, het isoleert je huis en het dak gaat ook nog eens veel langer mee.”

Borghuis: “Het groendak ons wordt geschonken door het Amsterdamse bedrijf Solar Sedum. Dit bedrijf gaat tijdens onze theemiddagen op 12, 19 en 26 april het publiek vragen hun bedrijf op facebook te liken. Voor iedere 10 likes krijgen we een tegel van 50 bij 50 centimeter sedumplantjes voor op ons dak. Hopelijk gaan mensen net zo lang door met ‘liken’ totdat ons hele dak vol ligt.”

De Boerderij op IJburg is een tijdelijke voorziening waarvoor in de toekomst een vaste plek gezocht wordt. Matthijs Bourdrez, oprichter van Solar Sedum: “Het groendak kan straks gewoon meeverhuizen naar de nieuwe locatie. Hopelijk kunnen we dan ook zonnepanelen leggen op de boerderij.” Intussen trekt Solar Sedum in bij de Collective Store IJburg in het winkelcentrum op IJburg. Iedere woensdagmiddag is er speciaal een extra medewerker aanwezig om voorlichting te geven over het vergroenen van huizen en daken. Bourdrez: “Er is hier al veel ruimte, licht, lucht en water. Het toevoegen van meer groen op daken en gevels zou IJburg echt afmaken. Als we dan ook nog bijenhotels plaatsen en extra bloemen zaaien laat IJburg zien hoe stad en natuur hand in hand kunnen gaan.”

Meer over de Boerderij.