Nieuws

´Landje Pols´ weer in gebruik

Het begon allemaal op een modderig stuk land in Schellingwoude, waar Bert Pols zijn tuincentrum opende. Na twee decennia sloten de deuren van dit hoveniersbedrijf. En nu, ruim twee jaar later, krijgt het terrein, dat bijna pal onder de pilaren van de Schellingwouderbrug ligt, een nieuwe bestemming. Het wordt verbouwd tot een overdekte dagmarkt en een fietsenwinkel. Maar dit ging niet zonder slag of stoot.

Tuincentrum Bert Pols was een begrip in de omgeving. Een gezellig Amsterdams tuincentrum op een mooie plek in Schellingwoude, waar ook andere bedrijven een succes zouden kunnen zijn. Interessante alternatieven en creatieve ideeën, maar vooral veel weerstand en bezwaar volgden toen er werd gezocht naar een nieuwe bestemming voor ‘Landje Pols’.

Een hotel of grote supermarktketen kon zich niet zomaar vestigen op dit unieke plekje in landelijk Noord. Het ‘nieuwe’ moest iets te maken hebben met de landelijke omgeving. Veel ideeën werden van de baan geveegd. Maar Landmarkt, een overdekte dagmarkt die producten afneemt bij boeren uit de omgeving, en de fietsenwinkel Marchal! Cycle You langs de populaire fietsroute, waren echter zo gek nog niet.

Na een uitgebreid inspraaktraject verleende de gemeente aan deze ondernemers een bouwvergunning. Een groepje ‘Schellingwouders’ tekende bezwaar aan, onder meer uit angst over toenemende verkeersdruk. Hun bezwaar werd door de rechtbank echter niet ontvankelijk verklaard. Zij woonden te ver van de locatie af. Maar er is nog altijd een kleine groep die het er niet bij laat zitten en in hoger beroep is gegaan.

Vooralsnog halen de ondernemers achter Landmarkt en Marchal! Cycle You opgelucht adem. Met de directe buren zijn er afspraken gemaakt. Harm Jan van Dijk, directeur van Landmarkt: “Heel veel mensen kijken juist uit naar de opening. Dit blijkt wel uit de meer dan vijftig bemoedigende mails die ik heb ontvangen. Fantastisch.”

Landmarkt wordt een overdekte markt voor dagelijkse boodschappen, met vaste kramen waar verse groenten, fruit, brood, vis, vlees, kaas en zuivel worden verkocht. Bij veel kramen mogen de verse producten ook worden geproefd. Inspiratie voor dit concept haalde Van Dijk uit de overdekte Zuid-Europese markten. “Wij wilden dit combineren met verse producten van boeren en tuinders uit de omgeving. Goed voor hun handel, en de consument heeft het meest verse en dus het lekkerste product. Daarom is Schellingwoude een geweldige plaats voor dit initiatief. Het vormt een schakel tussen de stad en de landerijen vlak erbuiten.”

In Landmarkt komt ook een restaurant, waar alle verkochte producten op de kaart staan. Daarnaast wordt er een programma opgezet om jong en oud te laten kennismaken met de verbouw en bereiding van producten. “Het draait allemaal om inspiratie voor lekker en goed eten,” zegt Van Dijk.”

JanWillem Marchal is druk bezig met het opzetten van zijn fietsenwinkel. Als fervent fietser en inwoner van Schellingwoude kent hij de omgeving op zijn duimpje. “Deze plek is voor ons heel bijzonder. Schellingwoude is voor veel fietsers bekend terrein, je fietst hier zo door de prachtige polders van landelijk Noord tot aan bijvoorbeeld Broek in Waterland. Prachtig! De belevenis op de fiets, die is zo belangrijk. In deze winkel, in dit gebied, kan ik die werkelijkheid maken.” Bij Marchal! Cycle You zijn niet alleen fietsen te koop, er worden ook clinics gegeven en komt er soms een sportmasseur langs. Het wordt een ontmoetingsplek voor liefhebbers.

Kortom, Landje Pols heeft een mooie, nieuwe invulling gekregen. Voordat de eerste zomerse zonnestralen over Schellingwoude schijnen hebben beide zaken hun deuren al geopend. Dit zal waarschijnlijk eind maart of begin april gebeuren.

Door Petra Wijnholds