
Filmvertoning en nagesprek – Brandstof
De documentaire
In de documentaire BRANDSTOF zien we zes jonge mensen die een burn-out hebben
gehad. Plotseling zaten zij voor maanden of soms zelfs jaren thuis. Hoe voelt het als
douchen en aankleden ineens dagtaken zijn geworden? En hoe ga je om met een
paniekaanval middenin een drukke supermarkt?
Oliver, Dominique, Gosse, Deborah, Barbara en Tim delen hun ervaringen uit deze
ingrijpende fase uit hun leven. Op jonge leeftijd hebben ze gedwongen moeten
herontdekken waar hun grenzen liggen, ook nog lang na herstel. De verhalen laten een
collectief patroon zien. Hoe kan het toch dat er zoveel mensen in de bloei van hun leven al
volledig opgebrand raken?
De impactcampagne
Om in gesprek te gaan over dit belangrijke onderwerp, organiseren we filmvertoningen met nagesprekken door heel Nederland. Elke keer focussen we op een andere doelgroep, maar altijd op het thema burn-out. De focusgroepen zijn bijvoorbeeld vrouwen, freelancers, LHBTQIA+ personen of mensen van kleur. Over hun burn-out ervaringen wordt nog altijd te weinig gesproken.
Daarom organiseren we interne vertoningen bij bedrijven, voor werkgevers en werknemers. Na de filmvertoning gaan we met elkaar in gesprek over stress en mentale gezondheid op de werkvloer. Zo dragen we bij aan een open en accepterende bedrijfscultuur. De nagesprekken worden geleid door experts, personen uit de documentaire en/of de makers van de film.
Het evenement op 5 juni
Op 5 juni slaan wij de handen ineen met Civic Amsterdam en Dynamo voor een bijeenkomst in de Week van de Mentale Gezondheid. Bij ‘Genieten’ op het Oranje-Vrijstaatplein 2 in Amsterdam-Oost, gaan we in gesprek over burn-out en stress bij jongeren.
Steeds meer jongeren en jongvolwassenen krijgen te maken met een burn-out. Vaak is dit het gevolg van een combinatie van factoren, zoals prestatiedruk, onzekerheid over de toekomst, financiële zorgen en een laag zelfbeeld. Uit onderzoek blijkt dat jongeren en jongvolwassenen de behoefte voelen om te praten over mentaal welzijn, maar dit vaak niet durven uit angst voor stigmatisering. De druk om alles op orde te hebben en ‘perfect’ te zijn, is groot. Met deze vertoning willen we bijdragen aan het normaliseren van gesprekken over mentale gezondheid.
Op donderdag 5 juni tussen 16:30 en 18:00 vertonen we de documentaire BRANDSTOF, waarna gespreksleider Shamira Raphaëla in gesprek gaat met Oliver (uit de documentaire), een jongerenwerker en het publiek. Samen maken we stress en burn-out bespreekbaar.
Website: https://www.brandstof-film.nl/#agenda