Laden Evenementen

mei 22 @ 20:00 22:00

Suzanna Jansen: de eeuw van de vrouw?

Een gesprek over de positie van de vrouw, van honderd jaar geleden tot nu.

Hoe verging het Betsy en haar dochters na Het pauperparadijs? In haar boek De omwenteling of de eeuw van de vrouw schetst Suzanna Jansen de afgelopen eeuw vanuit het perspectief van de vrouw. Om precies te zijn: vanuit het perspectief van haar moeder (Betsy Jansen-Dingemans), Suzanna’s oudere zus en zichzelf.

Suzanna Jansen vertelt in haar boek hoe vrouwen leefden binnen de marges van ondergeschiktheid en dienstbaarheid, en hoe hun strijd verliep om te worden behandeld als gewoon mens. Gaandeweg ontdekt Betsy Jansen-Dingemans dat een vrouw ook naar een ander leven mag verlangen.

Tijdens dit FlexPodium gaat Suzanna Jansen in gesprek met twintiger Lies Kelder, medewerker van IJburg Boeken. Wat is er sinds de publicatie van De omwenteling allemaal gebeurd als het gaat om de positie van de vrouw, in Nederland en daarbuiten? Hoe groot is de invloed van niet bepaald vrouwvriendelijke influencers zoals Andrew Tate? Van populisten zoals Donald Trump en Viktor Orbán? Wat valt eraan te doen? De Feminist March in Amsterdam van afgelopen 8 maart trok maar liefst zo’n 15.000 deelnemers. Daaruit blijkt dat veel vrouwen (en anderen) zich zorgen maken over hun positie, nog steeds of zelfs meer dan in het recente verleden.

***

Schrijfster en verteller Suzanna Jansen is geboren en getogen in Amsterdam. In de jaren negentig is ze betrokken bij de oprichting van Independent Media, het uitgeefconcern van Annemarie van Gaal en Derk Sauer in Moskou, waarvoor ze ook naar Rusland verhuist. Daar doet ze als freelancer research voor documentaires van de VPRO en VRT, ze is correspondent voor het Belgische dagblad De Morgen en schrijft incidenteel voor onder andere NRC Handelsblad, HP/De Tijd en Opzij.

Terug in Nederland maakt ze reportages voor onder meer Trouw en Intermediair. Al gauw stuit ze op de roemruchte bedelaarskoloniën van Veenhuizen, en haar familiegeschiedenis daar. Een beoogd artikel over dat langdurige en unieke heropvoedingsexperiment in het Drentse veen loopt uit op een boek, dat in januari 2008 verschijnt onder de titel Het pauperparadijs. Dit boek wordt onverwacht een bestseller, waarvan nu ruim 300.000 exemplaren zijn verkocht. Het is ook vertaald in het Duits en het Spaans.

Haar recentste boek, De omwenteling of de eeuw van de vrouw, verscheen in 2022. Als vervolg daarop maakte ze de podcast De eeuw van de vrouw. Ondanks de zwaartekracht (2017) werd genomineerd voor de Bookspot Literatuurprijs, Wael, het verhaal van een jongen uit Syrië schreef ze in 2019 samen met de hoofdpersoon. Verder schreef ze De hemel is goud (2011), De pronkspiegel (2010), en verzorgde ze de dramaturgie bij theaterspektakel Het Pauperparadijs (première 2016). Haar werk werd genomineerd voor verschillende prijzen.

Zie ook www.suzannajansen.nl/home.

Lies Kelder studeert momenteel filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daar studeerde ze eerder Nederlandse/Vlaamse taal- en letterkunde én bestuurs- en organisatiewetenschappen. Bovendien volgde ze een kunstopleiding aan de Rietveld Academie Amsterdam.

***

De pers over De omwenteling:

‘Een meeslepend verhaal dat uitnodigt nog eens na te denken over gezinsverhoudingen, toen en nu. Voor vrouwen en voor mannen.’ – NRC

‘Jansen schrijft helder en dynamisch, de vinger steeds krachtig op de zere plek drukkend’ – Trouw

‘Een boeiend verhaal, ook voor wie het grotendeels kent. Jansen schakelt soepel tussen historische informatie en herinneringen en legt moeiteloos verbanden.’ – de Volkskrant

‘Mooi beschreven’ – Cisca Dresselhuys in Nouveau

‘Dit boek zou verplichte kost op scholen moeten zijn’ – Zin

‘Net zo meeslepend als Het pauperparadijs’ – Margriet

***

Toegang: vrijwillige bijdrage

Reserveren: chipta.com/tickets/event/75414/suzanna-jansen-de-eeuw-van-de-vrouw

Foto: (c) Mark Uyl

Talbotstraat 46
1087 EM Amsterdam + Google Maps