Wereldcinema: Amsterdams Stadsjournaal over het Bosplan
Het Amsterdams Stadsjournaal was een collectief van filmmakers dat tussen 1974 en 1984 geëngageerde documentaires maakte over maatschappelijke thema’s in de hoofdstad en daarbuiten. De films werden op 16mm vertoond in een circuit van filmtheaters, buurthuizen en jongerencentra. Eye Filmmuseum heeft de films gerestaureerd in samenwerking met Stadsarchief Amsterdam, dat in november 2025 een tentoonstelling over dit progressieve collectief organiseert.
Tijdens deze aflevering van Wereldcinema krijg je Stadsjournaal 22 (1978) te zien, over het Bosplan. Na afloop in gesprek hierover met senior curator Rommy Albers van Eye Filmmuseum. Hij houdt zich bezig met de Nederlandse film- en bioscoopcultuur en publiceert over Nederlandse filmgeschiedenis en experimentele film. Zo is hij medeauteur van het overzichtswerk Film in Nederland (2004).
Voorafgaand aan Stadsjournaal 22 vertonen we Stadsjournaal 2: Privé-eigendom en misdaad, over grondspeculatie in Amsterdam. De film wordt verteld vanuit het gezichtspunt van een Amsterdams pand op Piet Heinkade 61.
Georganiseerd i.s.m. Eye Filmmuseum.
Toegang: vrijwillige bijdrage
Reserveren.
Over het Bosplan:
In 1928 ontstonden de eerste plannen voor een bos in het gebied tussen de Amstelveenseweg en de Haarlemmervaart, het Nieuwe Meer en de Amstelveense Poel. In 1934 begonnen werklozen in het kader van de werkverschaffing met de aanleg van het nieuwe bos. Het ‘Bosch-Plan’ werd gepresenteerd op een tentoonstelling met maquettes, foto’s en tekeningen.
Deskundigen op allerlei gebied hadden meegewerkt aan het rapport dat ten grondslag lag aan de aanleg van het bos. Biologen, bosbouwers, bodemkundigen, architecten, maar ook sportlieden hadden advies gegeven over wat volgens hen een goed bos was.De aanleg van het bos duurde tientallen jaren.
In 1942 kreeg het gebied de naam Amsterdamse Bos. In 1970 werden op Boomplantdag de laatste bomen in de grond gezet. Het Amsterdamse Bos beslaat nu een oppervlakte van 895 hectare. Het is daarmee twintig keer zo groot als het Vondelpark.
Het Amsterdamse Bos doet dienst als recreatieoord voor de Amsterdammers. Het is een echt bos geworden, met 150 boomsoorten, meer dan tweehonderd vogelsoorten en ruim zevenhonderd soorten kevers. De laatste jaren is er dan ook veel aandacht voor de ontwikkeling van de natuur in het Amsterdamse Bos.