Nieuws

Eerste paal geslagen voor nieuw verpleeghuis in Amsteldorp

Op 23 oktober is in de Fizeaustraat in Amsteldorp de symbolische eerste paal geslagen voor een nieuwe woonzorglocatie. Het nieuwe zorggebouw komt op een vertrouwde locatie, 57 jaar stond hier het verouderde verpleeghuis De Open Hof, dat eerder dit jaar gesloopt werd. De nieuwbouw wordt naar verwachting in 2026 opgeleverd.

De feestelijke handeling werd verricht door wethouder Alexander Scholtes en stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer. Samen met Cees van Boven, bestuursvoorzitter van Woonzorg Nederland, Herman Broekhuizen, directeur bouwbedrijf Heilijgers en bestuurder Pien de Jong van Zorggroep Amsterdam Oost ging via een druk op de knop de eerste paal de grond in.

Een plek van verbinding met de buurt
Het nieuwe complex biedt 132 zorgstudio’s voor senioren die 24-uurszorg nodig hebben. Daarnaast komt er een aparte vleugel met 21 appartementen voor zelfstandig wonen, in combinatie met Verpleegzorg Thuis. In het hart van het gebouw komt een ruime binnentuin, die als open hof ook toegankelijk is voor buurtbewoners. Dit benadrukt de focus op ontmoeting en zelfredzaamheid waar opdrachtgever Woonzorg Nederland bekend om staat. Cees van Boven: “Door zorgcomplexen zoals hier te bouwen, spelen we in op de groeiende vraag naar woonruimte voor senioren die zorg nodig hebben. We zijn dan ook trots op de samenwerking met Zorgroep Amsterdam Oost, Heilijgers, gemeente Amsterdam en alle andere betrokken partijen. We kunnen deze uitdagingen in ouderenhuisvesting uitsluitend met elkaar oppakken. Voor Woonzorg Nederland is niet alleen goede huisvesting belangrijk, maar ook het creëren van plekken waar ontmoeting en verbinding met de buurt centraal staan. Zo bouwen we samen aan leefbare wijken, waar ouderen zich echt thuis voelen.”

Lang Leven Thuis
Tot de zomer van vorig jaar was het oude De Open Hof nog volop in gebruik. Het vinden van een tijdelijke huisvesting voor de bewoners bleek een uitdaging. Pien de Jong vertelt: “Ik ben ontzettend dankbaar dat Cees van Boven het pand aan de Louis Bouwmeesterstraat in Nieuw-West beschikbaar stelde. Ondanks de mooie plek kijken veel medewerkers en bewoners ernaar uit om terug te keren naar hun vertrouwde omgeving en het prachtige nieuwe gebouw. De nieuwe Open Hof zal zorg bieden aan mensen die intensieve verpleeghuiszorg nodig hebben, maar we ondersteunen ook buurtbewoners bij het langer zelfstandig thuis wonen. Samen met de bewoners van de aanleunwoningen hopen we hier een Lang Leven Thuisflat te realiseren waar mensen naar elkaar omkijken en je prettig oud kunt worden.”

Investeren in zorg en vitaliteit van ouderen

Amsterdam vergrijst, en het aantal 85-plussers groeit gestaag. Hierdoor neemt de vraag naar geschikte woonruimte met de juiste zorg en ondersteuning toe. Wethouder Zorg en Maatschappelijke Ontwikkeling Alexander Scholtes benadrukt het belang van voldoende woningaanbod en passende zorg in de stad, zoals opgenomen in de uitvoeringsagenda Ouderenhuisvesting. Scholtes: “We zijn enorm blij dat het gelukt is om op deze prachtige plek weer een nieuw intramuraal verpleeghuis te bouwen en gelukkig ook extra woningen voor ouderen met een zorgvraag die zelfstandig blijven wonen. Van 100 naar ruim 150 toekomstige appartementen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ZGAO samen met buurtbewoners en welzijn ook hier zal bijdragen aan een zorgzame buurt.”
Stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer, met Zorg in haar portefeuille, onderstreept het belang van voldoende passende woningen en zorg in de stad: “Voor veel ouderen is het belangrijk om in hun eigen buurt te blijven, juist hier in Amsteldorp, waar iedereen elkaar kent en waar ze zich thuis voelen. Met dit nieuwe verpleeghuis willen we hen een plek bieden die vertrouwd voelt, met de zorg die ze nodig hebben en de gezelligheid van een hechte gemeenschap”.

Succesvolle samenwerking

Herman Broekhuizen heette de aanwezigen hartelijk welkom bij dit feestelijke moment. Hij sprak zijn trots uit over de samenwerking en het feit dat Heilijgers de komende jaren dit mooie project zal realiseren: “Met alle partijen is intensief en bovenal constructief samengewerkt. Nu is het moment dat we daadwerkelijk dit nieuwe woon-zorgcomplex gaan realiseren. En met een doordachte bouwlogistiek verwachten we de overlast voor de omgeving zo beperkt mogelijk te houden”.