Waalse Kerk
Muziek

Theaterconcert SCHOK!

In ons nieuwste theaterconcert SCHOK! bezingen we de loodzware lichtheid van de opgroeiende jongeling. Daarvoor werken we samen met componist Peter Vigh en tekstschrijver-dichter Micha Hamel. Gelauwerde makers die onvoorwaardelijk kiezen voor uitdagend, eigentijds muziektheater. Zij schreven nieuw werk voor Capella Brabant. De première van SCHOK! vindt plaats op vrijdag 15 november in het gerenommeerde festival voor nieuwe muziek November Music.

In dit actuele theaterconcert wordt de held heen en weer geschud tussen flink oplaaiende gevoelsstormen en diepe overpeinzingen. Stemmen in zijn hoofd wijzen hem een weg door de existentiële levensschroom heen. Maar dat gevoel van schaamte blijft uiteindelijk een leven lang bij ons. Het lot van de hoofdpersoon is zo voor iedere kijker invoelbaar. Tijdens de voorstelling stapelen de herkenbare worstelingen met het bestaan zich op. Momenten waar zowel jong als oud zich mee kunnen identificeren.

Overspoeld door social media, onstuitbare groeistuipen en een karrevracht aan vragen over het leven.
Zonder schroom op weg naar een vol leven. De weg naar volwassenheid is bezaaid met obstakels. Tieners van tegenwoordig krijgen heel wat voor hun kiezen. Ze groeien op in een onzekere, veeleisende wereld waar gevoelens van kwetsbaarheid, zelftwijfel en angst het liefst worden weggestopt. Als jongeling moet je door de schaamte heen. Juist in die breekbare, ontvankelijke positie schuilt de sleutel naar een mondig leven waar je helemaal jezelf kunt zijn. Leren luisteren naar de ander en jezelf, en de kwetsbaarheid durven omarmen. Het zijn wijze lessen waar iedere volwassene een leven lang de rijpe vruchten van blijft plukken.

Cast
SCHOK! ontvouwt zich als een cantate waarin bezielde aria’s, imposante koorstukken, operateske liedkunst en rijke, instrumentale gedeeltes elkaar afwisselen. Voor dit prachtige stuk is een mooie cast aangetrokken:

Berend Eijkhout | bariton
Simon Boer | acteur
TOEAC | accordeons
Saskia Bonarius | regie
Souvenir Jeugdkoor
Capella Brabant | koor
Marc Versteeg | artistieke en muzikale leiding

Peter Vigh is een van de meeste getalenteerde jonge componisten van dit moment. Zijn muziek beweegt zich tussen hemel en aarde. Zelfbewuste muziek, vol ironie, verrassing en vindingrijkheid. Hij verraste eerder op November Music met muziektheatraal werk voor het Cello Octet Amsterdam en Elisabeth Hetherington en het Vrouwen Jeugdkoor met Black Pencil. Librettist Micha Hamel is dit jaar de componist van het Bosch Requiem 2024.