Marcella is energiecoach bij Stichting !WOON. Ze helpt mensen om zuiniger met energie om te gaan. Dat kan een paar tientjes tot zelfs honderden euro’s per jaar schelen.
Marcella (73), een gepensioneerde arbeidsdeskundige, heeft al heel lang een passie voor ‘energiezuinig leven’. Toen ze vijf jaar geleden een artikel in het Parool las over energiecoaches dacht ze meteen: dat is iets voor mij.
Bij !WOON kun je terecht als je vragen hebt over wonen en huren. Ook helpen ze bewoners energie te besparen met het energiecoach project. Ze volgde een korte opleiding bij !WOON, die onder meer is gehuisvest in IJburg en in Oost aan de Tweede Boerhaavestraat 46. “Je hoeft echt geen béta te zijn om dit vrijwilligerswerk te kunnen doen, dat ben ik zelf ook niet. Belangrijk is wel dat je goed met mensen moet kunnen omgaan.”
Na de opleiding begon ze met gratis huisbezoeken, zo’n een à twee keer per week. De energiecoach van !WOON komt in alle stadsdelen. Mensen moeten het huisbezoek zelf aanvragen en je moet je legitimeren als energiecoach van !WOON.
Marcella begint altijd met vragen invullen op een tablet. Hoe hoog is de energierekening? Hoe vaak en hoe lang douchen ze? Hoe oud is de koelkast? Et cetera.
Ze heeft altijd een grote rugzak met energiebesparende spullen bij zich die ze gratis mag achterlaten. Zoals ledlampen, waarmee je tot 70 procent elektriciteit kunt besparen, tochtstrips, waterbesparende douchekoppen, en radiatorfolie voor de achterkant van radiators die aan buitenmuren grenzen. “Ik breng de tochtstrips en radiatorfolie niet zelf aan, ik geef alleen instructies erover. Maar ik heb collega’s die dat wel doen.”
Ze komt bij arm en rijk, bij mensen die al een heel lage energierekening hebben, maar desondanks toch willen weten waar ze nog meer op kunnen bezuinigen. “En ik bezoek ook mensen die geen enkel idee hebben waarom hun energierekening torenhoog is. Zo kwam ik eens bij twee alleenstaande broers, die dagelijks minstens een uur onder de douche stonden. Ik heb ze geadviseerd maximaal vijf minuten per dag te douchen, dat is al een gigantische besparing.” Een andere klant had een zeer tochtige vestibule. “Ik heb haar een dik gordijn of een glazen wand in die vestibule aangeraden.”
Mensen weten vaak niet dat de elektriciteitsmeter gaat hollen als je kleren strijkt. “Dus koop het liefst kreukloze kleding.” Ze komt ook bij mensen die de afwas onder een lopende warme kraan doen. “Dat is weggegooid geld. Doodzonde dus. Je kan beter in een teiltje afwassen. En een afwasmachine en wasmachine zou je alleen moeten draaien als ie helemaal vol is.” Heb je een elektrische kachel? “Meteen vervangen door infrarood panelen. Die zijn niet duur,” zegt ze kordaat.
Heb je een oude energie slurpende koelkast, dan loont het zeer om een nieuwe, energiezuinige aan te schaffen. “Mensen zeggen dan regelmatig: ja, maar de koelkast doet het nog goed. Maar ik geef tips. Ik verplicht mensen tot niks, al denk ik weleens als iemand vaak ‘ja, maar’ zegt, wat doe ik eigenlijk hier. Gelukkig komt dat niet zo vaak voor, waardoor ik nog steeds gedreven ben voor dit vrijwilligerswerk.”
Ze gaat opgewekt door met de ene tip na de andere uit de mouw te schudden. Zoals in de winter in plaats van een elektrische onderdeken een wollen deken onder je onderlaken leggen. En zet de verwarmingsketel uit als je met vakantie gaat.” Na afloop van de huisbezoeken krijgen de bewoners een mail met tips van haar, aangepast aan hun situatie.
De energiecoaches ontvangen een kleine vrijwilligersvergoeding van 5,50 euro voor elk huisbezoek. !WOON organiseert bijscholingen en andere bijeenkomsten voor de energiecoaches zodat ze goed op de hoogte zijn van de laatste actualiteiten.
Wil je ook een bezoek van een energiecoach? Vul dan het aanmeldformulier in op www.wooninfo.nl/energiecoach
Door Anke Manschot