Nieuws

Kunstwerk De Hond onthuld in Theo van Goghpark

In het Theo van Goghpark is een al bestaand kunstwerk van Josje Smit uit de jaren ’60 onthuld. Dankzij het bewonersinitiatief Kunst Op IJburg is het uit het depot gehaald. Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege: “Het kunstwerk De Hond maakt niet alleen het park levendiger, maar verrijkt ook de openbare ruimte met meer kunst.”

De Hond is gemaakt in 1966 en onderdeel van een aantal speeldieren die kunstenaar Josje Smit heeft gemaakt voor meerdere plekken in de stad. Het kunstwerk stond lange tijd bij basisschool de Ark in Buitenveldert. Na verbouwing van die school is het in het depot opgeslagen. De Hond is een betonnen beeld en is ongeveer 2,5 lang en 1,5 meter hoog. Een soortgelijk werk van Josje Smit staat in het Piet Wiedijkpark in stadsdeel Nieuw-West.

Gemaakt in Amsterdam
Josje Smit was beeldend kunstenaar met als specialiteiten beeldhouwen, wandkleden, keramiek en textielkunst. Ze overleed in 2003 en behoorde tot de belangrijkste generatie van beeldhouwers na de Tweede Wereldoorlog. Een groot deel van haar leven woonde zij in Amsterdam.