Zorg in Oost

De cliëntenraad van ZGAO zoekt twee nieuwe leden: ‘Oude mensen zijn echt hartstikke leuk’

Voor net dat beetje extra voor alle cliënten van ZGAO is er de cliëntenraad. Het is een enthousiaste, betrokken club van vrijwilligers, meestal buurtbewoners en familieleden. Er zijn twee nieuwe leden nodig die de belangen behartigen van de bewoners van het Flevohuis en De Open Hof. “Het is heel zinnig werk.”

Martien Briët, voorzitter van de cliëntenraad, zat onderweg naar het Flevohuis te denken: waarom doe ik dit werk eigenlijk? “Om twee voorname redenen. Ik denk aan mijn eigen toekomst. Als ik ooit zorg nodig heb, wil ik graag dat die goed is. De tweede reden is dat het gewoon heel zinnig werk is. Je kunt het verschil maken.”

Anna van den Berg, ook lid, knikt vurig mee. “Het gaat om dingen zien, je vinger erop leggen, iets teweegbrengen. Waar we heel enthousiast over zijn: de was komt niet meer op één grote hoop terecht, bewoners hebben nu een persoonlijke wastas. Het zijn kleine dingen die het leven net een beetje makkelijker of fijner maken.”

Het werk voor de cliëntenraad kost je gemiddeld drie uur per week. Eens per maand komen de leden bij elkaar, de andere weken ben je regelmatig zichtbaar in de huizen. Je bezoekt cliënten, kijkt rond en spreekt het zorgteam. Je vraagt je af: wat speelt zich in het verpleeghuis af en hoe ervaren bewoners dit?

Anna: “Dat contact maken met mensen – niet alleen met cliënten, ook met medewerkers en het bestuur – geeft veel voldoening.” Ze komt op de fiets, woont in de buurt en is enorm betrokken. “We onderzoeken niet alleen grote beleidsdingen, maar ook iets heel zorginhoudelijks zoals steunkousen of – een terugkerend onderwerp – de maaltijden.” Martien: “Kleine zaken die van groot belang zijn.”

Dan, als we allemaal onze jas alweer aan hebben, zegt zij: “Er is nog een belangrijke reden waarom ik dit vrijwilligerswerk doe en het ook zo bijzonder vind. Oude mensen zijn echt hartstikke leuk. In De Open Hof woont iemand die drijvende tuinen heeft ontworpen, hier woont een operazangeres. Daar ga ik dan lekker naar zitten luisteren. Je hoort vaak de prachtigste verhalen.”

De volledige vacature is te lezen op zgao.nl/vacatures/3004-lid-cliëntenraad.
Een keer meekijken of een vergadering bijwonen is mogelijk. Voor meer informatie kun je contact opnemen met voorzitter Martien Briët via 06-26526016.

Serie: Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 113