Borneo Architectuur Centrum
Architectuur

Opening tentoonstelling De eetketen van New York

Deze zomer toont het Borneo Architectuur Centrum Amsterdam fotografisch werk van Peter Spaans. De foto’s zijn in het voorjaar van 2024 gemaakt in New York en tonen de in de Covid periode ontstane spontane bouwwerken in de stad. Als een vorm van architectuur van de gewone man, een houtje-touwtje stijl, met gebruik van alle mogelijke beschikbare materialen en zonder veel aandacht voor architectuur-normen of esthetiek.

Deze zogenaamde “Covid Sheds” ontstonden als gevolg van overheids-restricties in New York City. Restaurants en cafés mogen binnen geen gasten meer ontvangen. De stad staat tijdelijk de bouw van overdekte terrassen toe op de stoep en parkeerstroken. Binnen de kortste keren staan er duizenden zogenaamde “eetketen” door de hele stad. Deze bouwsels, die geen ander doel hadden dan gasten onderdak te bieden, werden meestal zonder architect gebouwd. Ze getuigen van de creativiteit en het aanpassingsvermogen van de mensen tijdens de pandemie. Beeldend kunstenaar Peter Spaans treft de Covid-sheds aan bij zijn recente bezoek aan de stad, ruim na het opheffen van de Covid beperkingen. Hij hoorde van de plannen om de bouwsels af te breken en besloot er een aantal vast te leggen.

De zomerexpositie wordt feestelijk geopend op vrijdag 16 augustus en is te zien tot en met zondag 15 september 2024. Je bent van harte welkom om op 16 augustus vanaf 17.00 bij de opening aanwezig te zijn.

Tijdens het culturele festival Op Stoom op zondag 1 september is het BAC open van 11:00 – 16:00 uur. Peter Spaans zal tussen 13:00 – 15:00 aanwezig zijn om een toelichting te geven op zijn werk.

Het Borneo Architectuur Centrum is in de zomermaanden open op zaterdag en zondag van 13:00 – 16:00 uur en doordeweeks op wisselende momenten. Loop gerust binnen wanneer je iemand binnen ziet.

Meld je gratis aan voor de opening op 16 augustus.