Zorg in Oost

Voor Amsterdammers die zelf niet meer op de fiets springen: met de riksja door het park

Het ‘wagenpark’ bij ZGAO is uitgebreid. Sinds kort staat er riksja in de garage. Geen eigendom van de zorgorganisatie maar bewoners van het verpleeghuis maken er dankbaar gebruik van. Er is ruimte voor twee passagiers. Het initiatief komt van stichting Fietsen alle jaren, want zij vinden: iedereen heeft recht op wind door de haren.

Fokke is vandaag piloot op de riksja, een fiets met elektrische trapondersteuning. Hij heeft de afgelopen weken al heel wat ritjes gemaakt. Oefenen was wel nodig, zegt hij lachend. “Het voelt anders dan op een gewone fiets, en je moet natuurlijk rekening houden met de passagiers.” 
“Waar wilt u naartoe?” vraagt hij aan Ria die met haar dochter Eva vanuit het Flevohuis naar buiten komt lopen. Fokke geniet zelf overduidelijk van zijn vrijwilligerstaak. Naar het park, zegt Ria, waarna Fokke met haar over de Nesciobrug naar het Diemerpark fietst. “Daar is het groen en heb je lekker de ruimte.”

Het concept komt uit Denemarken en is in Nederland opgezet door Fietsen alle jaren. Deze stichting biedt mensen die niet langer mobiel zijn een gratis ritje in de riksja, bestuurd door vrijwilligers die iets willen betekenen voor een ander. Want: iedereen heeft recht op wind door zijn haar, en op herinneringen die opkomen als je langs bekende plekken fietst.

Wij hebben het geluk dat we ruimte hebben om een riksja te stallen, vertelt Marty Bosch, vrijwilligerscoördinator bij ZGAO. “Voor Ria is dit zo’n uitkomst. Zoals je ziet geniet ze er zichtbaar van. Ria is graag bezig en veel aan de wandel, maar fietsen lukt niet meer.” Ze wijst naar de riksja. “Naar buiten gaan is sowieso goed. Ook bewoners van de Flevoflats aan het Kramatplantsoen die niet meer mobiel zijn kunnen zich opgeven voor een ritje. En daar hebben we extra vrijwilligers zoals Fokke voor nodig. Er is altijd een begeleider bij en de piloten worden speciaal opgeleid. Omdat de riksja verwarmd kan worden en een regenkap heeft, kan de rit bijna altijd doorgaan.”

“Is iedereen klaar?” vraagt Fokke. Ria kijkt even naar haar gele schoenen en steekt dan vrolijk haar vinger op: de zon gaat schijnen. “Dan gaan we lekker fietsen.”
De riksja van het Flevohuis rijdt nu uit op maandagen en donderdagen. Fietsen alle jaren leidt heel graag meer vrijwilligers/piloten op: zie fietsenallejaren.nl. 

Serie: Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 112