Nieuws

Stekjes ruilen met Farmsterdammers, ‘van één aardbei kun je honderden nieuwe planten kweken’

Op 25 mei worden in Amsterdam massaal stekjes geruild. Op verschillende locaties kun je stekjes meenemen en eigen stekjes afgeven, een initiatief van Farmsterdammers.

Het idee ontstond in 2020, midden in de coronapandemie. Al langer kweekte de in Amsterdam wonende Spanjaard Rafa Ramos (42) zelf ieder jaar veel stekjes van groenteplantjes, die hij weggaf aan buren en kennissen. “Het jaar ervoor had ik vijftig cherrytomatenplantjes meegenomen naar mijn werk – die pasten toch niet allemaal op mijn balkon. Ik was ze binnen 5 minuten kwijt,” vertelt Rafa lachend. 

Na contact te hebben gelegd met wat actieve Amsterdamse vrienden, een Facebook-pagina en een website te hebben opgezet, was Farmsterdammers geboren. Nog datzelfde jaar vond een stekjesruil plaats op achttien locaties in de stad. “Dat eerste jaar zat ik zelf bij het Hoofddorpplein,” vertelt Rafa. “Ik was verbaasd hoeveel mensen er binnen twee uur langskwamen: zo’n vijftig. De helft daarvan had zelf plantjes meegenomen om te ruilen. Chilipeper, snijbiet, courgette, bonen…”

Sindsdien organiseert een klein team van Farmsterdammers elk jaar in mei een stekjesruil. Rafa woonde zes jaar in Amsterdam, maar verblijft inmiddels weer in zijn geboortestad Cordoba. Vrienden hebben de organisatie overgenomen. Locaties die meedoen variëren van buurttuinen tot particulieren die een tafel buiten zetten. Iedereen die het leuk vindt, kan langskomen om een stekje te ruilen, of gewoon mee te nemen. Behalve dat de stekjesruil écht contact tussen buurtbewoners stimuleert, bevordert het de interesse van mensen in de natuur en stimuleert het de biodiversiteit in de stad, legt Rafa uit. Als Amsterdammers meer groente en fruit zelf gaan kweken, is het bovendien minder nodig om het voedsel van buiten de stad te laten komen. 

Rafa vindt het proces van een plantje laten groeien fascinerend. “Dat je van één aardbei of een tomaat honderden nieuwe planten kunt kweken, en dat je dat proces kunt blijven herhalen, honderden jaren achter elkaar.” Het kweken geeft hem ontspanning. “Alles gaat zo snel in deze tijd. Het kalmeert me om een plantje te verzorgen, water te geven, te wachten tot hij groeit. Ik houd van het proces. Planten delen is één van de doelen in mijn leven.”

Locaties in Oost die 25 mei meedoen zijn: Het Afvalpaleis (Dapperstraat 76), de Hoektuin (Tugelaweg 75) en Bajestuin (H.J.E. Wenckebachweg 56). Kijk op Farmsterdammers.org