De intocht van Sinterklaas moet op de schop. De oude man scheen op een boot over de Amstel naar het Stadhuis te zijn gevaren en daarna een rondvaart door de grachten te hebben gemaakt. Langs de kant stonden veel Engelse, Italiaanse en Franse jongeren die net uit de coffeeshop waren gekomen. Er hing een wietgeur van jewelste.
‘Kijk, Sint,’ zei een van de Pieten.
Sint draaide zijn hoofd, net op tijd om een schaterlachende Italiaan in het water van de gracht te zien kukelen.
‘Lachkick om u,’ zei de Piet.
Wie stonden er verder langs de kant? Expats: Japanners, Indiërs, Amerikanen en Chinezen. Amsterdammers wonen niet meer in het centrum. Zij mogen alleen betalen voor de intocht in het centrum. De intocht van Sinterklaas moet logischerwijs worden verplaatst naar de buitenwijken, waar de Amsterdammers wonen.
Noord, Nieuw-West en IJburg zijn voor de hand liggende locaties. ‘Maar de Sint komt toch ook aan in de haven van IJburg?’ hoor ik de lezer verontwaardigd opmerken.
Inderdaad kwam de Sint op zaterdag 19 november aan in de haven van IJburg.
Waar was het paard? Vertwijfeld keken de kinderen in het rond. Weliswaar wandelde de Sint een uurtje door de haven, hier en daar een magere pepernoot strooiend, maar de afwezigheid van de schimmel was daardoor des te schrijnender.
Alsof de IJburglaan niet een ideale plek is voor een galoppade. Mijlenver kan de Sint meters maken om, op van tevoren bepaalde hotspots, even over te gaan in een sukkeldraf om sommige kleuters over de bol te aaien.
Daarna weer in galop richting Zeeburgereiland.
Het liedje zegt niet voor niets: Hop, hop, hop, paardje in galop. En die beste Sinterklaas die brengt ons heel veel speculaas.
De IJburglaan is lang hoor. Hijgend doet de trouwe viervoeter zijn plicht, twee bruggen over nota bene, terwijl de Pieten in gesponsorde cabriolets achter hem aan rijden.
Op Zeeburgereiland staat het zwart van de mensen. Weet je hoeveel kinderen hier wonen? Geestdriftige skaters heffen hun boards. De bewoners van de Akropolistoren zijn altijd in voor een verzetje. Ook zij juichen aan de stoep. Daarna moet de Sint vlug weer op de boot met zijn paard, voor de intocht in Noord. Aanleggen in Nieuwendam, eindpunt Gelderlandplein.