Janneke Kookt (recepten)

Recept: Ode aan het frikandelbroodje

Er zijn mooiere plekken in Oost om je nieuwe kunstwerk op te plakken, maar de mensen van Kamp Seedorf hadden de tunnel op de Wibautstraat uitgekozen. Kamp Seedorf is een anonieme kunstenaarsclub die Amsterdamse straten opleukt met grote, handgeschilderde posters. De Banksy’s van de Lage Landen, zeg maar. Eerder hadden ze in Oost al portretten van bekende voetballers, de Dokwerker en Eberhard van der Laan op muren en metrohuisjes geplaatst.

Nu prijkt er een giga tompouce vlak naast de banketbakkersschool op de Wibautstraat – voor de gelegenheid omgedoopt tot de ‘hoe eet je een tompouceweg’. Iets verderop, de hoek om, plakte Kamp Seedorf vorig jaar op de muur van het Pieter Nieuwland College een frikandelbroodje. Geen passender plek denkbaar, want waar je een frikandelbroodje ziet, zie je een middelbare scholier en andersom. Sterker nog: als je een frikandelbroodje in de grond stopt en je geeft hem geen water maar energy drink, groeit er een havo-scholier uit die Mitchel heet (aldus een bekende tegeltjeswijsheid).

Steeds als ik langs die afbeelding fietste (helaas alweer verwijderd), dacht ik weemoedig terug aan mijn eigen frikandelbroodjestijd. Thuis bak ik ze af en toe, meestal als lokkertje om mijn kinderen achter het aanrecht te krijgen. Ze smaken nog precies als in mijn herinnering. Zélfs met vega frikandellen.


Voor 4 frikandelbroodjes:
4 (vega) frikandellen
1 ei
4 plakjes bladerdeeg
2 eetlepels curry

Bereiding: 
Laat de frikandellen een half uur ontdooien en de bladerdeegplakjes circa 10 minuten. Verwarm de oven voor op 225 °C. Klop het ei los. Smeer op elk bladerdeegplakje een halve eetlepel curry, maar laat de randen vrij. Leg op één helft een frikandel. Vouw de andere helft van het bladerdeegplakje over de frikandel en plak dicht. Smeer licht in met geklopt ei. Maak met een scherp mesje voorzichtig inkepingen aan de bovenkant. Bak de broodjes in de voorverwarmde oven zo’n 20 minuten mooi bruin.