Intratuin Amsterdam werkt zoveel mogelijk met biologische kwekers met hart voor de natuur. Ze maken bijvoorbeeld hun eigen potgrond, gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en geven ruimte aan bijen en vlinders. Drie kwekers vertellen je wat ze belangrijk vinden, en hoe jij thuis kunt bijdragen aan biodiversiteit.
Kwekerij Dependens is een biologische kwekerij van vaste planten, bomen en heesters in de Gelderse Vallei tussen Ede en Bennekom. De kwekerij bestaat al een kleine honderd jaar en is opgericht door de familie Schiphorst in Wageningen.
“Wij hebben kwekerij Schiphorst in 2000 overgenomen. Op een rustige locatie in het binnenveld kweken we op ongeveer zes hectare. We hebben een breed sortiment vaste planten, zeer bijzondere struiken en kleine tot zeer grote bomen. Soms wel tot twaalf meter hoog en vijftig jaar oud. Ook zijn we collectiehouder van drie geslachten van planten. Van buddleja (vlinderstruik) hebben we 120 verschillenden soorten en variëteiten, van iris sibirica hebben we er 85 en ook hebben we een verzameling stachyurus (Chinese staartaar), die we uiteraard ook kweken.”
“We hebben op de kwekerij verschillende borders aangelegd, zodat we aan onze klanten kunnen laten zien hoe planten groeien en zich ontwikkelen. We gebruiken deze planten ook om stekken van te knippen, te scheuren en zaad te verzamelen. Door de borders hebben we een mooie diversiteit op ons terrein, wat weer belangrijk is om bijvoorbeeld insecten, bijen, hommels en vlinders aan te trekken. Zo creëren we een zo goed mogelijk natuurlijk evenwicht. Onze nieuwste border is een grote cirkel met daarin ongeveer 350 verschillende rozen. Als de rozen bloeien is dat een genot voor mens en dier, met allerlei kleuren en geuren, van mei tot december.
“We werken helemaal biologisch. Dat is toch niet nodig denk je misschien: planten zijn toch al natuur? Helaas zijn heel veel planten niet zo erg natuur! Die planten worden regelmatig bespoten met chemische middelen tegen plagen, ziekten en aantastingen. Veel planten worden in zeer grote hoeveelheden per soort gekweekt, heel eenzijdig. Dit lokt ziekten en plagen uit, zodat er wel chemisch ingegrepen moet worden. Wij doen dit anders. We hebben een grote diversiteit aan planten. En we hebben bijna geen verharding: veel paden zijn van gras, ook een plantensoort. Als je honderden verschillende soorten kweekt in kleinere aantallen, is de kans op aantastingen en ziekten zeer gering. Omdat we nooit ingrijpen, regelt de ‘natuur’ het evenwicht. Als er luizen in onze rozen komen, zijn die na een paar weken weer weg door natuurlijke vijanden. We accepteren bepaalde aantastingen, die ook vanzelf weer verdwijnen.”
Zelfgemaakte potgrond
“Wij maken onze potgrond zelf. De meeste potgrond die je kunt kopen, bestaat voor een groot deel uit turf dat is afgegraven in gebieden in Letland en Litouwen. Deze gebieden zijn in duizenden jaren ontstaan en worden nu door de mens in korte tijd naar de vernieling geholpen. En het kan zo eenvoudig anders. Wij nemen ieder jaar duizend kubieke meter blad in van een gemeente in de buurt. Die composteren we zelf op eenvoudige manier en na twee jaar kweken wij onze planten in deze mooie bladaarde. Eenvoudiger kan niet, en duurzamer ook niet. Het is een prachtige vorm van circulair werken.”
“We kweken de kleine planten in gebruikte plastic potten – we zouden graag een alternatief voor plastic hebben, maar dat is nog niet zo makkelijk – dus voor ons worden geen potten geproduceerd. We hergebruiken deze potten zolang het kan. De potten staan op zandbedden, waaronder landbouwplastic ligt met een drain en vlotterbakje die in de zandbak het water op peil houdt. Als het regent, vangen de bakken het water op. Zo gaat er niets verloren. “
We mesten onze planten met biologische bemesting, maar zo min mogelijk. Onze planten zien er soms misschien wat minder mooi uit dan de opgefokte ‘plofplanten’, maar zijn vele malen sterker en kunnen tegen een stootje. Regelmatig zeggen mensen tegen ons, en daar zijn we trots op: ‘Wat zijn onze bij jullie gekochte planten mooi geworden’.”