Voor 2020 zijn er een aantal nieuwe regels voor huisvesting in Amsterdam. Deze regels zijn opgenomen in de nieuwe Huisvestingsverordening en zijn sinds 1 januari 2020 van kracht. Daarnaast is opvallend dat de daling in verkoopprijzen van woningen doorzet, voornamelijk in het centrum van de stad. Dit is van invloed op andere wijken, zoals Amsterdam-Zuidoost.
Nieuwe regels voor huisvesting
Ondanks een lichte daling in de verkoopprijzen van Amsterdamse woningen blijft de vraag groot. Er gelden sinds 1 januari 2020 onder andere nieuwe regels voor kamerverhuur. Zo moeten verhuurders in het bezit zijn van een vergunning voor het verkameren van een zelfstandige woning. Daarnaast moet iedere huurder een individueel contract tekenen. Deze regel is vooralsnog uitgesteld tot 1 april. Voor iedere wijk geldt een maximum aan verkamering. Het quotum bedraagt 5 procent van het aantal huizen dat groter is dan 60 vierkante meter. Per pand geldt aanvullend een quotum van 25 procent. Daarnaast gaat Amsterdam gebruikmaken van de mogelijkheid om ongeveer 800 corporatiewoningen te verhuren aan jongeren. Niet alleen jongeren krijgen voorrang op de verhuur, maar ook docenten en verplegers.
Gevolgen voor ondernemers in toerisme
Voor verhuurders die zich richten op toeristen is het handig om te weten dat er per wijk een quotum komt voor bed & breakfasts. Per 1 januari moet er een vergunning aangevraagd worden door de eigenaren van B&B’s. Voor eigenaren van woonboten geldt sinds dit jaar dat deze hun boot niet langer dan 30 dagen mogen verhuren aan toeristen. Ook is het niet mogelijk om een woonboot zonder vergunning als B&B in te zetten. Voor woonboten gaan vanaf 1 januari dus dezelfde regels gelden als voor woningen aan de wal.
Zuidoost steeds populairder om te wonen
Kopers verleggen hun aandacht van het centrum steeds meer naar enigszins betaalbare plekken, waaronder Nieuw-West en Zuidoost. De gemiddelde verkoopprijs in Amsterdam daalt dus ook doordat er in de goedkopere wijken meer woningen worden verkocht. De prijzen binnen de ring zijn zo hoog geworden dat mensen niet meer zeker weten of ze daar nog wel willen wonen. Dit heeft wel als resultaat dat in Zuidoost en Nieuw-West de prijs per vierkante meter hard stijgt. Voor Nieuw-West bedroeg de stijging zo’n 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. In Zuidoost liep de stijging zelfs op tot 10 procent. Hierdoor staat de afkoeling van de markt weer onder druk. Er wordt dan ook onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor woonplicht van nieuwbouwwoningen. Wie binnen Amsterdam gaat verhuizen of van buiten de stad zich in Amsterdam gaat vestigen kan nog steeds verwachten dat hier flink wat geld tegenover staat. Het afsluiten van goedkope energie, internet tv en verzekeringen kan helpen bij het laag houden van de lasten, zodat een duurdere huur- of koopwoning mogelijk wordt.