Op een zwoele nazomerzaterdag gaan we in Oost op zoek naar de lekkerste cocktails. Een panel van vier ervaren drinkers – drie vrouwen en een man – stapt op de fiets om vijf hotspots aan te doen. Precies genoeg om scherp te blijven.
Drovers Dog, Eerste Atjehstraat
Of het nu komt door de aardige Australische eigenaar en zijn uitgebreide advies, door de leuke bediening of door de stoere namen van de cocktails, maar hier hebben we een toptijd. We bestellen nog geen hapjes, zijn enorm fris, zitten in de zon en kiezen vier verschillende cocktails. De Tasmanian Devil vinden we het smaakvolst. Die is met €6,50 ook schappelijk geprijsd. Drovers Dog is bovendien een oase in de Indische Buurt.
Eén cocktail op weg en fluitend vervolgen we onze route.
Volkshotel, Wibautstraat
We klimmen naar de zevende verdieping. De ruimte, het uitzicht, de muziek; het is allemaal even stoer. De cocktails kosten zo €8,50 per stuk, maar worden verrassend gepresenteerd – in chique glaasjes, anders dan alle andere. Maar de porties zijn klein dus de drankjes zijn aan de prijzige kant. “Het is een topplek”, zeggen de trailgenoten. En ook: “Ze zijn wel lekker, maar met wat weinig alcohol.” Aan hun wazige blik te zien is dat niet per se erg. We moeten lang wachten op de hapjes, de cocktails zijn dan lang en breed op. Maar het zonnetje schijnt en inderdaad: het is een topplek. Dat wel.
Twee cocktails op weg en we hangen gierend in de lift.
Bar Bukowski, Oosterpark
Henry’s bar, de eigenlijke cocktailbar ernaast, is nog niet open, maar toch worden speciaal voor ons cocktails bereid. En een kan water met frisse schijfjes citroen neergezet. Dat is best nodig, want we worden toch wat licht in het hoofd. Hier kosten de cocktails €10,95. Toegegeven: Slam Poetry, New Mexico, dat klinkt allemaal veelbelovend. De hapjes zijn goed, vooral bij de geitenkaaskroketjes likken we onze vingers af. Het duurt wel even voor de cocktails komen: hier wordt serieus werk van gemaakt. Intussen lurken wij gulzig van het water. Een nieuwe kan wordt alweer gebracht. Over de prachtig opgemaakte cocktails zegt het panel: “Ze zijn heerlijk, maar ook een beetje als ranja.” Lekker zoet dus.
Drie cocktails verder en de dubbele tongen blijven uit.
Baut Oostpoort, Paradijsplein
Het Paradijsplein? Hier moeten we zijn! Het is inderdaad een toffe plek, verrassend. De kleuren, ton sur ton, en een fijne hipsterober. We bestellen een cola voor de schrijfster want die onthoudt het anders niet. Het panel: “Dit zijn de mooiste tot nu toe.” En: “Het is net grapefruitsap, je proeft geen alcohol.” Maakt de drank nu overmoedig? “Deze is bitter, dit is echt mijn drankje.” De man onder ons raakt op dreef. “Zalig.”
Vier cocktails weggetikt en de man onder ons komt nu lekker op gang.
Bar Basquiat, Javastraat
We eindigen weer in de Indische Buurt. De cirkel is rond, de buik ook wel op zich. De cocktail van de dag is er een met rabarber. Dat noemen wij nog eens gewaagd. We zitten buiten, het is 19.57 uur en de gesprekken worden zwoeler. Plannen voor een nieuwe trail zijn alweer gesmeed. De presentatie kan vriendelijker, dat vinden we allemaal. En de cocktails beginnen op elkaar te kijken, maar dat kan ook aan ons liggen. De hapjes daarentegen, met name de zoete aardappelpatatjes, zijn hier niet te versmaden. Daarvoor komen we nog eens terug.
Vijf cocktails verder en weten: dat is ook wel meer dan genoeg.
Onze top 5:
1 (met stip): Drovers Dog
2: Bar Bukowski
3: Baut Oostpoort
4: Volkshotel
5: Bar Basquiat
Finale tip van het panel: in grote hoeveelheden genuttigd gaan alle cocktails toch een beetje op elkaar lijken… Doe er je voordeel mee!
Door Marjanne Suiker