Er staat een kippenren in de tuin van het Flevohuis. Eraan hangt een briefje: ‘kippenverzorgrooster’. Iedereen – bewoners, revalidanten, bezoekers van het dagcentrum en vrijwilligers – heeft nu zo zijn taakjes en voert die met veel plezier uit. “Die gedeelde verantwoordelijkheid werkt verbindend.”
Het idee van kippen in een verzorgingshuis komt uit Engeland. Initiatiefnemer Vera Broos werkt samen met het Engelse Equal Arts en bracht Hen Power als ‘Kunst, kip en het eitje’ naar het Flevohuis. Het gaat niet alleen om de kippen, zegt ze, maar ook om de activiteiten eromheen. Via haar stichting Kunst in de Zorg wil ze met name ouderen een fijne dagbesteding geven.
Nu heeft iedereen z’n taakjes. Mensen van de revalidatieafdeling doen de donderdagochtendschoonmaak, de dovengroep van het dagcentrum helpt straks mee de ren te beitsen. Want de kippen zijn van iedereen. Activiteitenbegeleider Lies Grendel: “Dat mensen iets hebben om voor te zorgen wordt leuker ontvangen dan we hadden durven hopen.” Broos knikt instemmend: “Alle mensen van het Flevohuis zijn ermee begaan, maar ook buurtbewoners. Een buurtgenoot die toevallig veel van kippen weet, komt ze ’s avonds bijvoorbeeld op stok zetten. Die gedeelde verantwoordelijkheid werkt verbindend, dat is heel mooi om te zien.”
Komende maanden staan in samenwerking met kunstenaars allerlei activiteiten rond kip en ei op stapel, zoals de Kippenkrant, vol verhalen en herinneringen van bewoners. Maar ook het project Eitjesmobiel, waarbij theatermakers met een kinderwagen vol ‘eieren’ naar de Dappermarkt gaan ‘om de buurt nieuwsgiering te maken’. “We vragen de mensen berichten voor onze bewoners te maken, zo leggen we contact met de wijk.” In dat kader wordt ook gewerkt aan een muziekstuk op een basisschool in Oost. “De kinderen komen dat in december in het Flevohuis opvoeren.”
Zo haal je de buurt figuurlijk, maar ook letterlijk naar binnen. Grendel: “Dat willen we graag, onderdeel zijn van de buurt. Laat de deur maar openstaan.” Andersom geldt het ook. “Als je hier woont, wil je zien wie je buren zijn.”
Er is een dierenarts bij Hen Power betrokken, het welzijn van de dieren staat uiteraard voorop. De kippen, nu liefkozend ‘de dames’ genoemd, hebben nog geen namen gekregen. Bewoners en personeel van het Flevohuis sturen hiervoor nu hun ideeën in. Aan het eind van november worden in het gezellige Café Eitje – tijdens een party met muziek en dans voor bewoners – via een loterij (of een loterei, zo je wilt) de vier namen gekozen.
Op zonaskiosk.nl vind je meer informatie over Stichting Kunst in de Zorg.
Een kijkje achter de schermen in Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 30