Led is veel zuiniger dan andere lichtbronnen. Tachtig procent zuiniger dan halogeen bijvoorbeeld. Het afbreken van spaarlampen kost meer energie dan ze hebben bespaard. Terwijl lampen van LED-Consultancy zijn gemaakt van natuurvriendelijke materialen die zoveel mogelijk kunnen worden hergebruikt.
Tussen de bureaus waar de ontwerpers werken staan de verhuisdozen nog opgestapeld. LED Consultancy, een Amsterdams bedrijf gespecialiseerd in research, ontwerp en productie van led-verlichting, zeven jaar geleden begonnen op IJburg, was in het pand aldaar uit haar jasje gegroeid. “Kort geleden zijn we verhuisd naar dit bedrijfsverzamelpand aan de Cruquiusweg,” vertelt oprichter Dennis Hoefnagel. “Drie verdiepingen, met een prachtig uitzicht op de Entrepothaven. Hier kunnen we de komende jaren flink doorgroeien.”
Led is hot, weet hij. Hij ziet dat onder meer aan de wildgroei van het aantal Nederlandse bedrijven dat led-verlichting verkoopt. “De meeste kopen hun producten in vanuit China of India, en verkopen alles met een winstmarge door aan de Nederlandse consument. Dat gaat uiteindelijk mis. De kwaliteit van de lampen is slecht, de elektronica is vaak niet veilig en ook het design voldoet niet aan de smaak. Wij doen het anders. Onze ambitie is een klasse A product te maken, vergelijkbaar met de kwaliteit van toonaangevende bedrijven als Philips en Osram. We doen daar geen concessies in.”
Sociale werkplaatsen
Het bedrijf met inmiddels twaalf medewerkers wil een volledig Nederlands product leveren. “We kopen nu nog componenten voor onze lampen in het buitenland, maar op termijn gaan we dat helemaal zelf doen. Dat is de beste manier om de kwaliteit van ons gehele productieproces te waarborgen. Daar komt bij dat je led in Nederland tegen dezelfde prijs kunt produceren als elders, maar dan wel met een betere kwaliteit.”
Voor de productie en assemblage van de led-armaturen, waarvoor komend jaar de tweede verdieping van het bedrijfspand zal worden ingericht, gaat LED Consultancy samenwerken met werknemers van sociale werkplaatsen in en rond Amsterdam. Hoefnagel: “Dat is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. We doen dat omdat we op die manier mensen kunnen helpen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.”
Kwikdamp
Led is zuiniger en duurzamer dan andere lichtbronnen. “Het is 50 tot 90 procent zuiniger dan gloeilampen,” legt Hoefnagel uit, “80 procent zuiniger dan halogeen en 50 procent zuiniger dan tl-verlichting. En je hebt voor de productie ervan minder energie en schadelijke stoffen nodig. Als je de tl-lampen van dit kantoor op de grond zou laten vallen, komt er zoveel kwikdamp vrij dat een hond of kat er ter plekke aan zou bezwijken. Zo giftig is dat. Vergeleken daarmee is led een stuk natuurvriendelijker. Het voornaamste bestanddeel ervan vormt silicium, en dat kan worden afgebroken. En voor de behuizing van led gebruiken we glas en keramiek, dat zijn recyclebare materialen. We willen zoveel mogelijk werken met grondstoffen die hergebruikt kunnen worden. Geloof het of niet, maar het kost meer energie om alle kapotte spaarlampen af te breken, dan ze hebben bespaard. Zoiets willen we met onze lampen voorkomen.”
Blijft de vraag: is led-verlichting wel mooi? “Veel mensen denken bij led aan blauw, koud licht, maar dat is verleden tijd. Onderzoek wijst uit dat mensen het meest verlangen naar het warme en natuurlijke licht van een brandende kaars. Het is onze ambitie om dat licht ook met onze led-verlichting te benaderen of zelfs te evenaren. En dat gaat lukken. Dit jaar rollen de eerste exemplaren van de band.”
www.led-consultansy.com
Lees hier alle verhalen uit de special Duurzaamheid in Oost.