Jan geeft Sterren

4 sterren voor de Windjammerdijk: ‘Inderdaad, heel stenig. Ik vind het prachtig’

Elke dag loop ik ’s ochtends met Loulou, een opgewekte donkerbruine labrador, van Steigereiland-Zuid naar Steigereiland-Noord en weer terug. De wandeling voert ons via een parkje naar de Windjammerdijk, met uitzicht over het water naar Durgerdam. Dit is een van mijn favoriete plekken op IJburg. De schittering van de opkomende zon op het water is het mooist op een windstille dag, als het wateroppervlak glad en zacht is, met een lome deining. 
Lopend over de dijk ontkom je er niet aan om af en toe naar binnen te kijken bij de bewoners. De keukens en woonkamers hebben enorme ramen met uitzicht over het water, bijna niemand heeft gordijnen. De stijl van de interieurs is zonder uitzondering strak en modern. We zien veel mensen aan de keukentafel zitten achter een laptop. Soms zwijgende echtparen, ieder achter hun eigen laptop. Op mooie dagen zitten mensen buiten aan het ontbijt. Er staan tientallen identieke picknicktafels langs de dijk, alsof er afspraken over zijn gemaakt. 
Het huizenblok op de punt van Steigereiland-Noord, aan de zijde van het Sluishuis, is ontworpen door Marx & Steketee Architecten. In een artikel over het blok lees ik: ‘De architectuur is uitgesproken stenig van karakter’. Inderdaad, heel stenig. Ik vind het prachtig, ik hou van deze stenen. Ik klop op de muren en laat mijn handen er over glijden in het voorbijgaan. Er zijn verschillende formaten steen door elkaar gebruikt, in verschillende tinten bruin, donkerbruin en antraciet. Deze muren alleen al verdienen een architectuurprijs. 
Het blok bestaat voor een groot deel uit zogenaamde grondgebonden eengezinswoningen. In de doorsnede van deze huizen is mooi gebruikgemaakt van de ligging aan de dijk. In Nederland, waar hoogteverschillen bijna niet voorkomen, maakt elke architect dankbaar gebruik van elk hoogteverschil, tenminste, als hij opgelet heeft op de universiteit of de academie. De ligging aan een dijk bijvoorbeeld biedt de mogelijkheid om een deel van het huis te situeren onder aan de dijk, en een deel op de dijk. In dit geval is de entree onder aan de dijk gesitueerd, zodat boven op de dijk de hele breedte van het huis, met het uitzicht, beschikbaar blijft voor de keuken. 
Op de hoek van het bouwblok zijn appartementen gesitueerd die via galerijen aan de achterzijde toegankelijk zijn. Galerijen zijn meestal geen fijne plekken, maar hier is door een zorgvuldige vormgeving het beste eruit gehaald. De appartementen hebben inpandige balkons, loggia’s, met een dubbele hoogte. De loggia’s op de bovenste bouwlaag zijn open naar boven, soms steekt een balkon eigenwijs door de loggia heen, balancerend op een stalen balk. Marx & Steketee hebben hier duidelijk met veel plezier aan gewerkt.

Reacties naar jved@dorensarchitects.nl