Nieuws

Henk en Alie van der Linde: op zoek naar de toneelkinderen van het Tropeninstituut

Toen Henk van der Linde (87) en Alie Priester (84) in 1959 trouwden, werkten ze alle twee bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen, waar ze de jeugdbibliotheek en ook kindertoneel opzetten. Met als hoogtepunt de voorstelling Aladin en de wonderlamp. Komend jaar zijn ze zestig jaar getrouwd en hopen ze op een weerzien met de toneelspelers van toen. “We denken er met zoveel plezier aan terug.”

De agenda van Henk (87) is helemaal volgeschreven, in keurig handschrift. In café Hoppe – “We komen hier al zo lang, al sinds we verloofd zijn” – spreidt hij krantenknipsels en foto’s uit op tafel. Dan steken ze van wal, samen. En ze raken niet uitgepraat. “We weten niet of de kinderen van toen nog ergens in Oost wonen, maar we hopen dat ze denken: hee, dit gaat over mij.”

Toen Henk destijds werd aangesteld als bibliotheek-assistent bij de Centrale Boekerij van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, kreeg hij de opdracht om de kinderen van Amsterdam bij de bibliotheek te betrekken. “We kregen enorm de vrijheid. Toen we trouwden in 1959 vroegen we geen cadeaus maar boeken voor de bieb.”

Het sloeg ontzettend aan. Er ontstond een bloeiende jeugdbibliotheek, en ook de toneelclub was een succes. In 1960 werd het toneelstuk Aladin en de wonderlamp opgevoerd in de grote zaal. “Dat was nog nooit vertoond.” Die voorstelling willen ze, met zoveel mogelijk spelers van toen, volgend jaar bij hun diamanten bruiloft in een nieuw jasje steken.

“We denken er met zoveel plezier aan terug”, zegt Alie. “Er moeten er meer zijn die het leuk vinden om herinneringen op te halen. Hoofdrolspeler Herman Binnenkade hebben we gevonden, die vertelde ons toen wat het voor hem heeft betekend: ‘Ik werd op school gepest, durfde niks, en bij jullie leefde ik helemaal op’.” Alie krijgt weer tranen in haar ogen, zo dierbaar zijn haar herinneringen. “Er was niks toen in Amsterdam-Oost, en thuis was er geen geld. Ook mooi dat het Tropeninstituut zo sociaal was.”

Henk en Alie – ze kregen drie kinderen – wonen nu in Haarlem, daar vindt volgend jaar het feest plaats. De voorbereidingen zijn volle gang, aan alles en iedereen wordt gedacht. Ook nu willen ze geen cadeautjes maar een donatie, over een goed doel denken ze nog na, maar het betreft in ieder geval de 0 tot 5-jarigen van nu. “We willen laten zien dat het niet alleen om ons gaat.”

Gezocht:
Toneelspelers Aladin en de wonderlamp 1960 Tropenmuseum

Hoofdrolspeler Herman Binnenkade is dus al gevonden, net als zijn zus Jopie en regisseur An Schweitzer. Maar waar zijn bijvoorbeeld Hans Pisa, Bert en Jetse Dijkstra, Theo Lucas, Rina van der Meulen, Nellie Fock, Hennie Sprong, Tilly van Es, Kees van Tricht en Peter Brusse?

Ben jij toneelspeler van de jeugdbieb van toen, ken je iemand of denk je iemand te kennen? Henk en Alie hopen van je te horen: buitenthuis@planet.nl, anna@schweitzer.me of bel Alie en Henk: 06-22736477.