Nieuws

26 juni Dag van de Architectuur

Tijdens de landelijke Dag van de Architectuur, traditioneel eind juni, worden bijzondere gebouwen opengesteld voor publiek. Dit jaar is het thema Zelfverzonnen. De Amsterdamse dag richt zich daarom helemaal op IJburg. Waar anders dan daar komt dit thema beter tot zijn recht? Honderden kavels kregen er invulling door creatieve bewoners en architecten die er bijzondere huizen neerzetten.

Maar ook particulier opdrachtgeverschap (zoals woongroepen en bedrijfsverzamelgebouwen) en het nieuwe concept Solids (vrij indeelbare ruimtes) zijn op IJburg uitgewerkt. Zo is een grote diversiteit aan bouwstijlen ontstaan die geroemd, soms verguisd, maar hoe dan ook veelbesproken zijn.

Het hoofdkwartier van de Dag van de Architectuur – het centrale informatiepunt – bevindt zich op Steigereiland, in de hal van bedrijfsverzamelgebouw Pedro de Medinalaan 1-9, dat onlangs door burgemeester Eberhard van der Laan geopend werd. Hier zijn passe-partouts te koop (de diverse onderdelen zijn alleen met zo’n toegangsbewijs te bezoeken) en wordt informatie gegeven over de rondleidingen en de opengestelde woningen en gebouwen. Het Informatiepunt is geopend van 10.30 tot 17.00 uur.

De Dag van de Architectuur heeft bezoekers veel te bieden, zoals ‘binnenkijken bij’, rondleidingen, De Architectenwinkel, een lezing en een film. De organisatie van deze dag is in handen van ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam) en BNA (Bond van Nederlandse Architecten) Kring Amsterdam Kennemerland.

Open huis, oftewel binnenkijken bij…
Meer dan veertig huizen en bedrijfsgebouwen zijn tussen 11.00–17.00 uur geopend voor publiek. In sommige gebouwen mag je vrij rondlopen, in andere worden bezoekers groepsgewijs door het huis geleid of is er een beperkt aantal rondleidingen gepland. Bij het centrale informatiepunt en bij de desbetreffende gebouwen wordt aangegeven wat de mogelijkheden zijn. Let op: binnenkijken is alleen mogelijk met passe-partout.

Rondleidingen
Er worden diverse rondleidingen georganiseerd. Informatie over de aanvangstijden en de mogelijkheid om je in te schrijven vind je bij het centrale informatiepunt.

De Architectenwinkel
Hier kunnen geïnteresseerden kosteloos advies inwinnen bij een architect. Bespreek je ruimtelijke problemen of wensen met een professional. Heb je bijvoorbeeld vragen over het vergunningsproces van geplande aanbouw of over de verbouwingsmogelijkheden van het huis dat je wilt kopen? Twijfel je aan de haalbaarheid van je zelfverzonnen idee? Neem plattegronden en foto’s mee naar het inloopspreekuur. De architecten geven vrijblijvend en deskundig advies.
Om verzekerd te zijn van een plaats in de Architectenwinkel kun je je vooraf inschrijven via www.bnaarchitectenwinkel.nl of per mail welkom@bnaarchitectenwinkel.nl.
De Architectenwinkel is te vinden in de showroom van Senso Gietvloeren in het gebouw ‘De XXX-en’ (Pedro de Medinalaan 53).

Extra’s
Tijdens de Dag worden op diverse locaties op IJburg extra activiteiten georganiseerd. Materia bijvoorbeeld, geeft een presentatie over bijzondere materialen en Mosa Architectural Centre heeft informatie over custom made tegels. In de woning aan de Pieter Holmstraat 28 wordt een film getoond over suburbaan wonen en het bouwen van een eigen huis, en in de Edmond Halleylaan 46 geeft de architect op gezette tijden een lezing getiteld ‘Het ontwerp en de bouw van een energieneutraal huis en de toekomst’.

Kaartverkoop
Alleen een passe-partout geeft toegang tot de opengestelde gebouwen, de rondleidingen en de Architectenwinkel. Ze zijn voor 5 euro te koop bij het centrale informatiepunt vanaf 10.30 uur (tot 17.00 uur). Kaarten kunnen alleen op de dag zelf worden aangeschaft. Centraal Informatiepunt: Pedro de Medinalaan 1, Steigereiland.

de Brug is mediapartner van de Dag van de Architectuur. In de komende editie (vanaf 23 juni huis-aan-huis bezorgd) staat de complete lijst met opgestelde gebouwen.