Nieuws

15 jaar IJburg, de buurt gaat weer ‘Aan Tafel’

Vanmiddag gaat IJburg weer Aan Tafel. Op het Joris Ivensplein komen buurtbewoners samen voor eten en drinken en om met elkaar te zingen en te feesten. Alle buurtbewoners zijn welkom. “Neem lekker eten mee en schuif aan.”

Ook zonder eten ben je van harte welkom. Er zijn standjes van mensen uit de buurt die iets maken, zoals Indiase en Marokkaanse gerechten. Drinken kun je kopen bij de bar, beheerd door buurtcafés NAP en DOK48. “Veel bewoners en instellingen doen belangeloos mee aan dit festijn.”

Antoinette Poortvliet van Bureau Crealisatie heeft – net als bij de vorige editie in 2013 – de organisatie in handen. “Toen kopte jeAan tafel met couscous en Hemaworst, dat vond ik briljant gevonden. Want het dekt precies de lading. We, het initiatief komt van stadsdeel Oost, willen mensen bij elkaar brengen. Omdat we hier met velen en met heel veel nationaliteiten samenleven. Het is goed om elkaar beter te leren kennen. Hoe kan je dat beter doen dan door samen te eten?”

Er is een groot podium die middag, spreekstalmeester Kamille Kres en theatermaakster Mouna Laroussi presenteren het spektakel. Twee jeugdbands treden op, er zijn dansers en een singer-songwriter, er is theater en de finale wordt verzorgd door coverband Little Sister.

Rond het plein staan allerlei kraampjes, er zijn theaterworkshops, schmink en glittertattoos, een bootcamp, en voor kinderen zijn er heel veel activiteiten op het gebied van theater, sport en spel. Een fotograaf heeft een studiootje op het terrein om portretten te maken voor je sociale media, kunstenares Noor Huige maakt live een kunstwerk van materialen uit de buurt.

“Het is te veel om op te noemen, eigenlijk. Als je wilt zien wat deze buurt allemaal te bieden heeft, moet je gewoon komen. Het wordt een feest dat je niet mag missen.”

Aan Tafel – 15 jaar IJburg, Joris Ivensplein, zondag 1 juli, 15.30–20.00 uur, www.ijburgaantafel.nl. Gratis toegang. Facebook: ‘IJburg Aan Tafel’.