Nieuws

1200 extra vaste plekken voor asielzoekers in Amsterdam door spreidingswet

Dinsdag 23 januari stemde een meerderheid in de Eerste Kamer voor de spreidingswet. Die wet is bedoeld om gemeentes naar draagkracht asielzoekers en statushouders opvang te bieden. Voor Amsterdam betekent de spreidingswet dat de stad 4447 mensen zou moeten opvangen. Het huidige aantal vaste opvangplekken moet dan met bijna 1200 plaatsen worden uitgebreid. 

Amsterdam herbergt nu al meer asielzoekers en statushouders dan het gevraagde aantal, maar op tijdelijke opvanglocaties en in hotels. Er is één vast centrum met ruimte voor 650 man. Daarnaast biedt de stad ook onderdak aan zo’n 3500 gevluchte Oekraïners. Noodverzoeken van demissionair staatssecretaris van Asiel en Migratie Eric van der Burg (VVD) om meer vluchtelingen op te nemen zijn meerdere keren ingewilligd. In oktober 2022 werden zo’n 1000 vluchtelingen ondergebracht op cruiseschip MS Galaxy. In september vorig jaar opende een tijdelijke opvanglocatie in Zuidoost. Komende maanden komen in de Houthavens en Sloterdijk nieuwe opvangcentra.
 
Gemeentes kunnen onderling afspraken maken over hoe de opvang van vluchtelingen en statushouders te verdelen. Tijdens het regionaal overleg ontstond het idee in Amsterdam vooral in te zetten op tijdelijke opvang en statushouders onder te brengen in andere Noord-Hollandse gemeentes. Voor dit plan is nog weinig animo. Overigens kunnen gemeentes overal in het land asielzoekers bij elkaar onderbrengen.

Als Amsterdam meer dan 4447 vaste opvangplekken realiseert, kan de stad een bonus van het Rijk tegemoetzien. Wordt het benodigde aantal plaatsen per provincie niet gehaald, dan kan 
Den Haag uiteindelijk gemeenten dwingen om opvangplekken in te richten.

De regels kunnen al in februari ingaan. Gemeentes krijgen tot november de tijd om voldoende maatregelen te nemen.