Nieuws

10 jaar Grafisch Werkcentrum Amsterdam

Tien jaar geleden werden aan de Molukkenstraat de eerste drukpersen naar binnen getakeld. Op zaterdag 1 november wordt dat gevierd met een Buurt&Inkt Borrel. Voor iedereen uit Oost die nieuwsgierig is naar de activiteiten van het GWA.

Het Grafisch Werkcentrum Amsterdam is uitgegroeid tot een bloeiende werkplaats waar cursussen, workshops en andere activiteiten rondom grafiek en drukwerk worden georganiseerd. Letterzetten, linoleumsnede, boekbinden, etsen… het ambacht kent een ware revival.

Grafisch erfgoed van de schroot gered
In 2004 besloten drie Amsterdammers met liefde voor het drukkersvak dat het tijd was om in te grijpen. Ze zagen steeds meer goed werkende drukpersen naar het oud ijzer verdwijnen – om plaats te maken voor computerschermen. Aan de rand van Watergraafsmeer, daar waar vroeger de Utermöhlen verbandfabriek zat, vonden ze een kleine loods en richtten daar een atelier in. Inmiddels heeft de werkplaats de beschikking over zeven hoogdrukpersen, drie etspersen, enkele snijmachines en een grote hoeveelheid loden en houten letters.

Feest? Feest!
Op zaterdag 1 november biedt GWA de buurt een borrel aan: de werkplaats is de hele dag open voor iedereen die eens een kijkje wil komen nemen, en vanaf 16.00 uur komt er een borrel bij op tafel. Op die dag worden er ook speciale kortingen op cursussen en workshops aangeboden.

Let op: de korting geldt ook voor het nieuwste initiatief van GWA, de bedrijfsworkshop Step Away From The Computer. Met als motto: get your hands dirty! stepawayfromthecomputer.nl

Door Corine Elemans

Lees ook:
Grote Willem gaat weer draaien (30-10-2012)